voedingsmiddelen

De meeste recente Voedselconsumptiepeiling is uitgevoerd van eind 2012 tot en met 2016.  Op deze website kunt u zien wat Nederland eet en drinkt en of dat is veranderd ten opzichte van de periode 2007-2010.  De gegevens zijn te zien voor verschillende subgroepen in de bevolking. Tevens kunt u zien waar en wanneer de voedingsmiddelen worden gegeten en gedronken. Daarnaast  worden de gegevens vergeleken met de Richtlijnen goede voeding.
 

De belangrijkste bevindingen hiervan zijn:
 

Wat eet en drinkt Nederland

  • Nederlanders consumeren gemiddeld per dag 3,1 kg aan eten en drinken. Tweederde van de consumptie bestaat uit dranken.
  • Jongens en mannen eten meer dan meisjes en vrouwen. De samenstelling van het voedingsmiddelenpakket verschilt nauwelijks per leeftijd. Wel consumeren kinderen relatief meer zuivel dan volwassenen en drinken ze minder.
  • Bijna 80% van al het eten en drinken wordt door Nederlanders thuis gegeten. Voedingsmiddelen die vaker buitenshuis worden geconsumeerd zijn koek en gebak, fruit en niet-alcoholische dranken.
  • De laatste jaren zijn Nederlanders meer fruit gaan eten. De consumptie van alcoholische dranken, aardappelen, vetten, zuivel, zoetwaren en vlees nam af.
     

Opvolgen van de  richtlijnen

  • De mate waarin richtlijnen worden opgevolgd verschilt tussen productgroepen.
  • De richtlijnen die het beste worden gevolgd zijn die van vis, alcohol, en volkorenproducten. De richtlijnen die het minst worden gevolgd zijn die van groente, fruit, ongezouten noten, peulvruchten, suikerhoudende dranken en zout. Wel zijn er in de afgelopen jaren mogelijk gunstige veranderingen te zien in de consumptie van suikerhoudende dranken, vlees, groente, fruit en noten.
  • De consumptie van met name groente en fruit hangt samen met opleidingsniveau.