Data-analyse
Op basis van de twee voedingsnavragen per persoon is de consumptie geschat. Op deze website worden met name gemiddelden gerapporteerd. Deze maat is niet voor alle doelstellingen geschikt. Zeker bij voedingsmiddelengroepen met een niet-normale verdeling. Meer informatie over de verdeling van de consumptie en de consumptie op gebruiksdagen is te vinden in gedetailleerde tabellen op RIVM Statline.
De bijdrages van een eetmoment of plaats van consumptie van een voedingsmiddelengroep aan de totale consumptie zijn de gemiddelden van de bijdrages per deelnemer.
Voor de vergelijking met de Richtlijnen goede voeding en de veranderingen hierin, is voor de meeste productgroepen de gebruikelijke consumptie berekend. Hierbij is gebruik gemaakt van het statistisch modelleringsprogramma SPADE. Op deze website wordt hiervoor ook de gemiddelden getoond en indien relevant het percentage volwassenen wat aan de richtlijn voldoet. Voor een aantal voedingsmiddelengroepen (fruit, groente, zuivel, vetten, en graanproducten en thee) wordt de consumptie ook beschreven bij het onderdeel 'voedingsmiddelen'. Deze gemiddelden kunnen een beetje van elkaar verschillen omdat ze verschillend zijn berekend, op basis van een tweedaags gemiddelde ofwel op basis van modellering van de gebruikelijke inname.
De voedselconsumptiegegevens van 2019-2021 worden nog gekoppeld aan de gegevens van het Nederlands voedingsstoffenbestand en het Nederlands supplementenbestand om de inname van voedingsstoffen te berekenen. Deze resultaten komen later op deze website beschikbaar.
Alle resultaten zijn gewogen voor socio-demografische factoren, seizoen en dag van de week om zo een representatief beeld te geven voor de Nederlandse bevolking.
Meer informatie
Meer informatie over de data analyses en methode komt binnenkort beschikbaar in het rapport over VCP 2019-2021.
Gebruikte indelingen
Indeling voedingsmiddelengroepen
De voedingsmiddelen zijn ingedeeld in 18 hoofdgroepen zoals gebruikt in de GloboDiet software. Deze 18 hoofdgroepen zijn verder uitgesplitst naar meerdere subgroepen.
GloboDiet hoofdgroepen voedingsmiddelen | |
---|---|
Aardappelen | Vetten en oliën |
Groenten | Zoetwaren |
Peulvruchten | Koek en gebak |
Fruit, noten en olijven | Niet-alcoholische dranken |
Zuivel en zuivelvervangers | Alcoholische dranken |
Brood, granen, rijst en pasta | Sauzen en smaakmakers |
Vlees en vleesvervangers | Bouillon |
Vis, schaal- en schelpdieren | Diversen |
Eieren | Hartige snacks |
Indeling leeftijdsgroepen VCP 2019-2021
Leeftijden: een streepje (-) betekent op deze website "tot en met".
Leeftijd en geslacht | ||
---|---|---|
Totale bevolking 1-79 jaar (n=3570) | Jongens/Mannen 1-79 jaar (n=1775) | Meisjes/Vrouwen 1-79 jaar (n=1795) |
Leeftijd in 2 groepen | |
---|---|
1-17 jaar | Kinderen (n=1823) |
18-79 jaar | Volwassenen (n=1747) |
Leeftijd en geslacht in 4 groepen | ||
---|---|---|
1-17 jaar | Jongens (n=895) | Meisjes (n=928) |
18-79 jaar | Mannen (n=880) | Vrouwen (n=867) |
Leeftijd en geslacht in 12 groepen | ||
---|---|---|
1-3 jaar | Jongens (n=353) | Meisjes (n=350) |
4-11 jaar | Jongens (n=270) | Meisjes (n=278) |
12-17 jaar | Jongens (n=272) | Meisjes (n=300) |
18 - 50 jaar | Mannen (n=318) | Vrouwen (n=284) |
51-64 jaar | Mannen (n=251) | Vrouwen (n=287) |
65-79 jaar | Mannen (n=311) | Vrouwen (n=296) |
Leeftijd en geslacht in 4 groepen voor trend | 2007-2010 | 2012-2016 | 2019-2021 |
---|---|---|---|
1-17 jaar, jongens | n=797 | n=607 | n=442 |
1-17 jaar, meisjes | n=792 | n=582 | n=466 |
18-69 jaar, mannen | n=1114 | n=799 | n=695 |
18-69 jaar, vrouwen | n=1116 | n=813 | n=721 |
18-69 jaar, totaal | n=3819 | n=2801 | n=2324 |
Indeling bevolkingsgroepen VCP 2019-2021
Leeftijden: een streepje (-) betekent op deze website "tot en met".
Opleiding* | kinderen en volwassenen | kinderen | volwassenen | |
---|---|---|---|---|
Laag | Lager (basis)onderwijs, lager beroepsonderwijs, mavo | n=757 | n=299 | n=458 |
Midden | Havo, vwo, middelbaar beroepsonderwijs | n=1481 | n=796 | n=685 |
Hoog | Hoger beroepsonderwijs, universiteit | n=1332 | n=728 | n=604 |
*betreft hoogst genoten opleiding, voor kinderen t/m 17 jaar geldt de hoogst genoten opleiding van een van de ouders/verzorger
Regio | kinderen en volwassenen | |
---|---|---|
Noord | Groningen, Friesland, Drenthe | n=385 |
Oost | Gelderland, Overijssel, Flevoland | n=780 |
Zuid | Zeeland, Noord-Brabant, Limburg | n=820 |
West | Utrecht, Noord-Holland, Zuid-Holland | n=1606 |
Stedelijkheid | kinderen en volwassenen | |
---|---|---|
Sterk verstedelijkt | Meer dan 1500 adressen per km2 | n=1881 |
Matig verstedelijkt | 1000-1500 adressen per km2 | n=622 |
Niet/weinig verstedelijkt | Minder dan 1000 adressen per km2 | n=1067 |
Indeling plaats en eetmoment
Plaats | |
---|---|
Thuis | Thuis/vrienden/familie/gastouder/oppas |
School/werk | School/kinderopvang/werk (niet in restaurant) |
Restaurant | Restaurant/horeca/café |
Onderweg/buiten | Onderweg (fiets, auto, trein e.d.)/ buiten (straat, markt, park e.d.) |
Overig | Sportaccommodatie/winkel/kerk/overig |
Eetmoment | |
---|---|
Ontbijt | Ontbijt |
Lunch | Lunch (kan ook warme maaltijd zijn) |
Avondmaaltijd | Avondmaaltijd (kan ook broodmaaltijd zijn) |
Tussendoor | Voor het ontbijt, in de loop van de ochtend/middag/avond en nacht |