In het kort

conclusie consumptie fruit 1

Nederlanders eten gemiddeld

150 g/dag

fruit, noten en olijven (waarvan 135 g fruit inclusief conserven)

Conclusie 2

Peuters eten meer fruit dan tieners
 

Icoon fruit

Conclusie 3

Nederlanders eten gemiddeld       

4 à 5 dagen

 in de week fruit

Conclusie 4


Appel en banaan zijn de meest  gegeten fruitsoorten

icoon fruitschaal
Tot de groep Fruit, noten en olijven behoren fruit, noten, zaden, olijven, vruchtenmoes, pindakaas en notenspread. Onder fruit vallen vers fruit, gedroogd fruit en fruitconserven.

Consumptie naar geslacht

Consumptie naar geslacht

Sla de grafiek Consumptie van fruit, noten en olijven naar geslacht over en ga naar de datatabel
Nederlanders eten gemiddeld 150 gram fruit, noten en olijven per dag. Hiervan is 135 gram fruit, inclusief compôte/moes. Jongens/mannen eten vrijwel evenveel fruit, noten en olijven (150 g/dag) als meisjes/vrouwen (149 g/dag).

Verschillende fruitsoorten

Sla de grafiek Top tien van fruitsoorten naar gemiddelde consumptie over en ga naar de datatabel
Appels en bananen zijn de meest geconsumeerde fruitsoorten (in gram gemiddeld per dag). De fruitsoorten in het figuur zijn grotendeels ook de fruitsoorten die het vaakst op het menu staan (frequentie in gebruik). 

Consumptie naar leeftijd

Leeftijd

Sla de grafiek Consumptie van fruit, noten en olijven naar leeftijd over en ga naar de datatabel
Volwassenen eten gemiddeld vrijwel evenveel fruit, noten en olijven (151 g/dag) als kinderen (144 g/dag). Jongens van 12-17 jaar eten het minste fruit, noten en olijven. 

Leeftijd en geslacht (4 groepen)

Sla de grafiek Consumptie van fruit, noten en olijven naar leeftijd en geslacht over en ga naar de datatabel
Volwassenen eten gemiddeld vrijwel evenveel fruit, noten en olijven (151 g/dag) als kinderen (144 g/dag). Jongens van 12-17 jaar eten het minste fruit, noten en olijven. 

Leeftijd en geslacht (12 groepen)

Sla de grafiek Consumptie fruit, noten en olijven naar leeftijd en geslacht over en ga naar de datatabel
Volwassenen eten gemiddeld vrijwel evenveel fruit, noten en olijven (151 g/dag) als kinderen (144 g/dag). Jongens van 12-17 jaar eten het minste fruit, noten en olijven. 

Consumptie naar opleiding

Opleiding en leeftijd

Sla de grafiek Consumptie van fruit, noten en olijven naar opleiding en leeftijd over en ga naar de datatabel
Hoogopgeleide volwassenen eten gemiddeld meer fruit, noten en olijven (175 g/dag) dan middelbaar- en laagopgeleide volwassenen (141 en 133 g/dag). Ook kinderen met hoogopgeleide ouders/verzorgers eten meer fruit, noten en olijven (156 g/dag) dan kinderen met middelbaar- en laagopgeleide ouders/verzorgers (127 en 118 g/dag). 

Opleiding, leeftijd en geslacht

Sla de grafiek Consumptie van fruit, noten en olijven naar opleiding, leeftijd en geslacht over en ga naar de datatabel
Hoogopgeleide volwassenen eten gemiddeld meer fruit, noten en olijven (175 g/dag) dan middelbaar- en laagopgeleide volwassenen (141 en 133 g/dag). Ook kinderen met hoogopgeleide ouders/verzorgers eten meer fruit, noten en olijven (156 g/dag) dan kinderen met middelbaar- en laagopgeleide ouders/verzorgers (127 en 118 g/dag).