VCP 2012-2016
Publicaties naar aanleiding van VCP 2012-2016, 1-79 jaar staan hieronder weergegeven.
Rapporten
- The diet of the Dutch. Results of the Dutch National Food Consumption Survey 2012-2016. CTM van Rossum et al. RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) report 2020-0083.
- Eet en drinkt Nederland volgens de Richtlijnen Schijf van Vijf? Resultaten van de voedselconsumptiepeiling 2012-2016. RWC Schuurman, MH Beukers, CTM van Rossum. RIVM-rapport 2020-0082.
- National dietary survey in 2012‐2016 on the general population aged 1‐79 years in the Netherlands. C van Rossum, K Nelis, C Wilson, M Ocké, 2018. EFSA supporting publication 2018:EN-1488. 25 pp. 10.2903/sp.efsa.2018.EN-1488.
- The diet of the Dutch : Results of the first two years of the Dutch National Food Consumption Survey 2012-2016. CTM Van Rossum, EJM Buurma-Rethans, FBC Vennemann, M Beukers, HAM Brants, EJ de Boer, MC Ocké. RIVM Report 2016-0082.
- Voedselconsumptie in 2012-2014 vergeleken met de Richtlijnen goede voeding 2015. CTM Van Rossum, EJM Buurma, FBC Vennemann, MH Beukers. JMM Drijvers, MC Ocke. RIVM Rapport 2017-0095.
Factsheets
- Factsheet consumptie van vlees in Nederland. SHIFT-DIETS-project (2020)
- Voedselconsumptie 2012 - 2016. Vergelijking met de Richtlijnen goede voeding 2015 (2019)
- Voedselconsumptie 2012-2016. Wat, waar en wanneer? (2018)
- Voedselconsumptie 2012-2014. Vergeleken met de Richtlijnen goede voeding 2015. (2017)
- Voedselconsumptie in Nederland. Wat, waar en wanneer? (2016)
Memo's
- Caffeine intake in the Netherlands (2021)
- Consumptie van groente bij aardappelen en rijst/pasta (2020)
- Meest geconsumeerde fruitsoorten (2018)
- Groenteconsumptie van 4-12-jarigen (2017)
- Fruitconsumptie van 4-12-jarigen (2017)
- Veranderingen in consumptie van bereidingsvetten en -oliën (2017)
- Ontbijtgewoonten van schoolkinderen (2017)
- Gebruik van soorten beleg door volwassenen tijdens de lunch op het werk (2017)
- Voedselconsumptie in 2012-2014 vergeleken met de Schijf van Vijf 2016 (2017)
- Koffieconsumptie in Nederland (2017)
Artikelen
- Dietary changes among adults in The Netherlands in the period 2007–2010 and 2012–2016. Results from two cross-sectional national food consumption surveys. CS Dinnissen , MC Ocké, EJM Buurma-Rethans EJM, CTM van Rossum. Nutrients 2021, 13(5), 1520.
- Evaluation of nutrient Intake and food consumption among Dutch toddlers. E Steenbergen, A Krijger, J Verkaik-Kloosterman, LEM Elstgeest, S ter Borg, KFM Joosten, CTM van Rossum. Nutrients 2021, 13(5), 1531.
- Can healthy and sustainable dietary patterns that fit within current Dutch food habits be identified? SN Heerschop , S Biesbroek, EHM Temme, MC Ocké. Nutrients 2021, 13, 1176.
- What's for lunch? The content and quality of lunches consumed by Dutch primary schoolchildren and the differences between lunches consumed at home and at school. Rongen FC, van Kleef E, Sanjaya S, Vingerhoeds MH, Buurma-Rethans EJM, van den Bogaard C, van Rossum CTM, Seidell JC, Dijkstra SC. BMC Public Health. 2019 24;19(1):1365.
- Contribution of voluntary fortified foods to micronutrient intake in The Netherlands. MH de Jong, EL Nawijn, J Verkaik-Kloosterman. Eur J Nutr (2022).
- Contribution of fortified margarines and other plant-based fats to miconutrient intake in the Netherlands. MH de Jong, EL Nawijn, J Verkaik-Kloosterman. Eur J Nutr (2022).
VCP ouderen 2010-2012
Publicaties naar aanleiding van VCP ouderen 2010-2012, 70+ jaar staan hieronder weergegeven.
Rapporten
- Diet of community-dwelling older adults. Dutch National Food Consumption Survey-Older adults 2010-2012. RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) rapport 050413001/2013. MC Ocké, EJM Buurma-Rethans, EJ de Boer, C Wilson-van den Hooven, Z Etemad-Ghameshlou, JJMM Drijvers, CTM van Rossum.
- Mogelijkheden voor verhoging van vitamine D inname door verrijking van voedingsmiddelen. Scenario-analyses bij zelfstandig wonende ouderen en mensen van Surinaamse afkomst. RIVM Briefrapport 2014-0053. M Brosens, M Beukers, M Ocké, J Verkaik-Kloosterman.
Artikelen
- Resultaten van de Voedselconsumptiepeiling 2010-2012. De voeding van zelfstandig wonende ouderen. JJMM Drijvers, EJM Buurma-Rethans, CTM van Rossum, MC Ocké, RIVM, Bilthoven. Voeding Nu 2014; 16(1/2):12-14
- The protein gap-increasing protein intake in the diet of community-dwelling older adults: a simulation study. MH Verwijs, MA de van der Schueren, MC Ocké, J Ditewig, JO Linschooten, AJ Roodenburg, LC de Groot. Public Health Nutr. 2021; 4:1-9.
- Protein intake pattern over the day and its association with low total protein intake in Dutch community-dwelling older adults. TH Rooijackers, MC Ocké , LM Hengeveld, M Visser, JM Boer. Public Health Nutr. 2021;24(6):1415-27.
Factsheet
Aanvullende tabellen
VCP 2007-2010
Publicaties naar aanleiding van VCP 2007-2010, 7-69 jaar staan hieronder weergegeven.
Rapporten
- Dutch National Food Consumption Survey 2007-2010. Diet of children and adults aged 7 to 69 years. RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu)-Rapport 350050006/2011. CTM van Rossum, HP Fransen, J Verkaik-Kloosterman, EJM Buurma-Rethans, MC Ocké.
- List of nevo-codes used in EPIC-Soft classification (DNFCS-Core Survey 2007-2010).
- Zoutconsumptie van kinderen en volwassenen in Nederland. Resultaten uit de voedselconsumptiepeiling 2007-2010. RIVM rapport 350050007/2012. CTM van Rossum, EJM Buurma-Rethans, HP Fransen, J Verkaik-Kloosterman, MAH Hendriksen
- Inzicht in de jodiuminname van kinderen en volwassenen in Nederland. Resultaten uit de voedselconsumptiepeiling 2007-2010. RIVM rapport 350090012/2012. J Verkaik-Kloosterman, EJM Buurma-Rethans, ALM Dekkers.
- Veranderingen in het aanbod van voedingsmiddelen en de voedselconsumptie : Resultaten gebaseerd op bijna 25 jaar voedselconsumptieonderzoek. RIVM Rapport 090429001/2014. M Geurts, CTM van Rossum, H Brants, J Verkaik-Kloosterman, S Westenbrink.
- De jodiuminname van de Nederlandse bevolking na verdere zoutverlaging van brood. RIVM Briefrapport 2014-0054. M Geurts, J Verkaik-Kloosterman.
- De Nederlandse voedselconsumptie vergeleken met de Richtlijnen voedselkeuze. Resultaten op basis van de Nederlandse Voedselconsumptiepeiling 2007-2010. RIVM Rapport 2014-0135. M Geurts, CTM van Rossum.
Artikelen
- Decreased, but still sufficient, iodine intake of children and adults in the
Netherlands. Verkaik-Kloosterman J, Buurma-Rethans EJM, Dekkers ALM, van Rossum CTM. Br J Nutr. 2017 Apr;117(7):1020-1031. - Resultaten van de Voedselconsumptiepeiling 2007-2010. Zo eten kinderen en volwassenen in Nederland. H Brants, J Drijvers, M Niekerk, M Ocké, C van Rossum, RIVM, Bilthoven. Voeding Nu 2011; 13(11/12):12-14
- Resultaten Voedselconsumptiepeiling 2007-2010. Wat, waar en wanneer eten we? H Brants, M Ocké, M Niekerk, C van Oosterhout, J Drijvers, A Roos, C van Rossum. Voeding Nu 2013; 15(11):16-18.
- Total, Free, and Added Sugar Consumption and Adherence to Guidelines: The Dutch National Food Consumption Survey 2007–2010. D Sluik, L van Lee, AI Engelen, EJM Feskens. Nutrients. 2016 Feb; 8(2): 70.
-
Decreased, but still sufficient, iodine intake of children and adults in the Netherlands. J Verkaik-Kloosterman, EJM Buurma-Rethans EJM, ALM Dekkers, CTM van Rossum.Br J Nutr. 2017;117(7):1020-31.
Memo's
- The habitual micronutrient intake of Dutch adults (VCP 2007-2010) compared with dietary reference values set by the Health Council of the Netherlands (2014) and EFSA (2010-2017) (2018)
- Bijdrage van VCN-voedingsmiddelengroepen aan de inname van nutriënten door kinderen en volwassenen in Nederland (2016)
- Achtergrondgegevens van referentievoedingen voor de Richtlijnen Schijf van Vijf (2016)
- Inname van vitamine K door kinderen en volwassenen in Nederland (2016)
- Consumption of breakfast cereals in the Netherlands (2016)
- Inname van nutriënten door de Nederlandse bevolking (2016)
- Aanvullende gegevens ter ondersteuning van de Richtlijnen goede voeding (2015)
- Consumptie van een aantal voedingsmiddelengroepen en nutriënten door de Nederlandse bevolking (2015)
- Bijdrage van voedingsmiddelengroepen aan de inneming van mono- en disachariden en energie (2013)
- Gebruikelijke consumptie van rood, wit en bewerkt vlees (2013)
- Consumptie groenten, fruit, vis en een aantal nutriënten opgedeeld naar opleidingsniveau en verstedelijking (2013)
- Frequentie van supplementgebruik door volwassenen (2012)
- Consumptie van frisdranken door kinderen (2012)
- Bijdrage aan vitamine D-inname uit supplemten (Engels) (2012)
- Percentielen voor zout, verzadigde vetzuren en transvetzuren (2012)
- Consumptie van dranken(2012)
- Inhoud van huishoudelijke maten (2012)
- Percentage dieetvolgers en volgers van een leefregel (2012)
Aanvullende tabellen
VCP jonge kinderen 2005-2006
Publicaties naar aanleiding van de VCP jonge kinderen 2005-2006, 2-6 jaar staan hieronder weergegeven.
Rapporten
- Dutch National Food Consumption Survey-Young Children - Copper intake in young children. RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu)-rapport 350023001/2010. FL Büchner, M Jansen - van der Vliet, CTM van Rossum.
- Dutch National Food Consumption Survey - Young Children 2005/2006. RIVM-rapport 350070001/2008. MC Ocké et al.
- Risk assessment of the dietary exposure to contaminants and pesticide residues in young children in the Netherlands. RIVM-RIKILT rapport 350070002/2009. PE Boon, MI Bakker, JD van Klaveren, CTM van Rossum.
Folder
- Zo eten peuters en kleuters in Nederland. Resultaten van de Voedselconsumptiepeiling van 2005/2006. Bilthoven: RIVM, 2008.
Artikelen
- Zo eten peuters en kleuters in Nederland. Resultaten van de Voedselconsumptiepeiling onder jonge kinderen. CTM van Rossum, H Brants, E Buurma-Rethans, H Fransen, M Niekerk , M Ocké. Voeding Nu 2008; 10(4):13-6
- Updated folate data in the Dutch Food Composition Database and implications for intake estimates. S Westenbrink, M Jansen-van der Vliet and C van Rossum, Food Nutr Res, 2012.
Aanvullende tabellen
VCP jongvolwassen 2003
De diverse publicaties naar aanleiding van de VCP Voedselconsumptiepeiling jongvolwassenen 2003, 19-30 jaar staan hieronder weergegeven.
Rapporten
- Resultaten van de voedselconsumptiepeiling 2003. RIVM-rapport 350030002. TNO-rapport V6000. Hulshof KFAM et al. Bilthoven: RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu , 2004.
- Voedselconsumptiepeiling 2003. Samenvatting werkwijze en evaluatie. RIVM-rapport 350030003. TNO-rapportnr V5999/01. Ocké MC et al. Bilthoven: RIVM, 2004.
- Zo eten jongvolwassenen in Nederland. Resultaten van de Voedselconsumptiepeiling 2003. Ocké MC, Hulshof KFAM, Breedveld BC (red). Den Haag: Voedingscentrum, 2004.
Artikelen
- Voeding van de gezonde volwassene. De Boer EJ, Ocké MC, Van Rossum CTM. Informatorium voor Voeding en Diëtetiek, 2009.
- The Dutch national food consumption survey – 2003. Methodological issues. Ocké MC, Hulshof KFAM, van Rossum CTM. Arch Public Health 2005; 63: 227-241.
- Voedselconsumptiepeiling 2003: onderzoek bij jongvolwassen Nederlanders. Focus op macrovoedingsstoffen. Hulshof KFAM, Ocké MC. Ned Tijdschr Klin Chem Labgeneesk 2005; 30: 185-191.
- Zo eten jongvolwassenen in Nederland. Ocké M, Hulshof K. Voeding Nu 2004; 6(10): 16-9.
- Snackconsumptie in kaart gebracht. Hoe snacken jongvolwassenen? SW van den Berg, EJM Buurma-Rethans, MC Ocké, JMA Boer, RIVM, Bilthoven. Voeding nu 2011; 13(11/12): 22-24.