Op deze pagina staat een overzicht van publicaties naar aanleiding van VCP 2019-2021 en van eerdere VCP's. In het onderdeel Methodiek VCP staan links naar publicaties over de methode en producten die gebruikt zijn in de VCP, zoals GloboDiet en de voedingsnormen.
VCP 2019-2021 (1-79 jaar)
Rapporten
-
Energy and nutrient intake in the Netherlands. Results of the Dutch National Food Consumption Survey 2019-2021. E.L. Sanderman-Nawijn et al. RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) report 2024-0071
-
The diet of the Dutch. Results of the Dutch National Food Consumption Survey 2019-2021 on food consumption and evaluation with dietary guidelines. C.T.M. van Rossum et al. RIVM report 2022-0190.
Artikelen
- Prevalence of undernutrition in community-dwelling 2 older adults in the Netherlands: application of the 3 SNAQ65+ screening tool and GLIM consensus criteria. Zügül Y, Van Rossum C, Visser M. Nutrients, 2023, 15 (18), 3917.
Memo's
- Inname van eiwit, energie en microvoedingsstoffen ten behoeve van Gezondheidsraadadvies Eiwittransitie (2023).
- Mogelijke oorzaken daling inname suikers (2024).
Aanvullende tabellen
Rapporten
- Wat eten we in Nederland (2012-2016): De verhouding dierlijk en plantaardig voedsel, eiwitten en milieubelasting. RE Vellinga et al. RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) report 2023-0182
- The diet of the Dutch. Results of the Dutch National Food Consumption Survey 2012-2016.(PDF) CTM van Rossum et al. RIVM report 2020-0083.
- Eet en drinkt Nederland volgens de Richtlijnen Schijf van Vijf? Resultaten van de voedselconsumptiepeiling 2012-2016(PDF). RWC Schuurman, MH Beukers, CTM van Rossum. RIVM rapport 2020-0082.
- National dietary survey in 2012‐2016 on the general population aged 1‐79 years in the Netherlands. C van Rossum, K Nelis, C Wilson, M Ocké, 2018. EFSA supporting publication. 2018, 15(9), EN-1488.
- Voedselconsumptie in 2012-2014 vergeleken met de Richtlijnen goede voeding 2015. CTM Van Rossum, EJM Buurma, FBC Vennemann, MH Beukers, JMM Drijvers, MC Ocke. RIVM Rapport 2017-0095.
- The diet of the Dutch : Results of the first two years of the Dutch National Food Consumption Survey 2012-2016. CTM Van Rossum, EJM Buurma-Rethans, FBC Vennemann, M Beukers, HAM Brants, EJ de Boer, MC Ocké. RIVM Report 2016-0082.
Factsheets
- Factsheet consumptie van vlees in Nederland. SHIFT-DIETS-project (2020)
- Voedselconsumptie 2012 - 2016. Vergelijking met de Richtlijnen goede voeding 2015 (2019)
- Voedselconsumptie 2012-2016. Wat, waar en wanneer? (2018)
- Voedselconsumptie 2012-2014. Vergeleken met de Richtlijnen goede voeding 2015 (2017)
- Voedselconsumptie in Nederland. Wat, waar en wanneer? (2016)
Video's
Webinar
- Op 26 november 2020 organiseerden het Voedingscentrum en het RIVM een webinar over de eet- en drinkgewoonten van Nederlanders volgens de Schijf van Vijf. Terugkijken van deze webinar kan via deze link.
Memo's
- Caffeine intake in the Netherlands (2021)
- Consumptie van groente bij aardappelen en rijst/pasta (2020)
- Meest geconsumeerde fruitsoorten (2018)
- Groenteconsumptie van 4-12-jarigen (2017)
- Fruitconsumptie van 4-12-jarigen (2017)
- Veranderingen in consumptie van bereidingsvetten en -oliën (2017)
- Ontbijtgewoonten van schoolkinderen (2017)
- Gebruik van soorten beleg door volwassenen tijdens de lunch op het werk (2017)
- Voedselconsumptie in 2012-2014 vergeleken met de Schijf van Vijf 2016 (2017)
- Koffieconsumptie in Nederland (2017)
Artikelen
- Contribution of voluntary fortified foods to micronutrient intake in The Netherlands. MH de Jong, EL Nawijn EL , J Verkaik-Kloosterman. Eur J Nutr. 2022, 61(3), 1649–1663.
- Contribution of fortified margarines and other plant-based fats to miconutrient intake in the Netherlands. MH de Jong, EL Nawijn, J Verkaik-Kloosterman. Eur J Nutr. 2022, 61(4), 1893-1904.
- Dietary changes among adults in The Netherlands in the period 2007–2010 and 2012–2016. Results from two cross-sectional national food consumption surveys. CS Dinnissen , MC Ocké, EJM Buurma-Rethans EJM, CTM van Rossum. Nutrients. 2021, 13(5), 1520.
- Evaluation of nutrient Intake and food consumption among Dutch toddlers. E Steenbergen, A Krijger, J Verkaik-Kloosterman, LEM Elstgeest, S ter Borg, KFM Joosten, CTM van Rossum. Nutrients. 2021, 13(5), 1531.
- Can healthy and sustainable dietary patterns that fit within current Dutch food habits be identified? SN Heerschop , S Biesbroek, EHM Temme, MC Ocké. Nutrients. 2021, 13 (1), 1176.
- What's for lunch? The content and quality of lunches consumed by Dutch primary schoolchildren and the differences between lunches consumed at home and at school. FC Rongen, E van Kleef, S Sanjaya, MH Vingerhoeds, EJM Buurma-Rethans, C van den Bogaard, CTM van Rossum, JC Seidell, SC Dijkstra. BMC Public Health. 2019, 19(1), 1365.
Rapporten
- Diet of community-dwelling older adults. Dutch National Food Consumption Survey-Older adults 2010-2012. MC Ocké, EJM Buurma-Rethans, EJ de Boer, C Wilson-van den Hooven, Z Etemad-Ghameshlou, JJMM Drijvers, CTM van Rossum. RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) rapport 050413001/2013.
- Mogelijkheden voor verhoging van vitamine D inname door verrijking van voedingsmiddelen. Scenario-analyses bij zelfstandig wonende ouderen en mensen van Surinaamse afkomst. M Brosens, M Beukers, M Ocké, J Verkaik-Kloosterman. RIVM Briefrapport 0053/2014.
Artikelen
- Resultaten van de Voedselconsumptiepeiling 2010-2012. De voeding van zelfstandig wonende ouderen. JJMM Drijvers, EJM Buurma-Rethans, CTM van Rossum, MC Ocké, RIVM, Bilthoven. Voeding Nu. 2014, 16(1/2), 12-14.
- The protein gap-increasing protein intake in the diet of community-dwelling older adults: a simulation study. MH Verwijs, MA de van der Schueren, MC Ocké, J Ditewig, JO Linschooten, AJ Roodenburg, LC de Groot. Public Health Nutr. 2021, 4,1-9.
- Protein intake pattern over the day and its association with low total protein intake in Dutch community-dwelling older adults. TH Rooijackers, MC Ocké , LM Hengeveld, M Visser, JM Boer. Public Health Nutr. 2021, 24(6), 1415-27.
Factsheet
Aanvullende tabellen
Rapporten
- Dutch National Food Consumption Survey 2007-2010. Diet of children and adults aged 7 to 69 years. CTM van Rossum, HP Fransen, J Verkaik-Kloosterman, EJM Buurma-Rethans, MC Ocké. RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) Rapport 350050006/2011.
- Zoutconsumptie van kinderen en volwassenen in Nederland. Resultaten uit de voedselconsumptiepeiling 2007-2010. CTM van Rossum, EJM Buurma-Rethans, HP Fransen, J Verkaik-Kloosterman, MAH Hendriksen. RIVM rapport 350050007/2012.
- Inzicht in de jodiuminname van kinderen en volwassenen in Nederland. Resultaten uit de voedselconsumptiepeiling 2007-2010. J Verkaik-Kloosterman, EJM Buurma-Rethans, ALM Dekkers. RIVM rapport 350090012/2012.
- Veranderingen in het aanbod van voedingsmiddelen en de voedselconsumptie : Resultaten gebaseerd op bijna 25 jaar voedselconsumptieonderzoek. M Geurts, CTM van Rossum, H Brants, J Verkaik-Kloosterman, S Westenbrink. RIVM Rapport 090429001/2014.
- De jodiuminname van de Nederlandse bevolking na verdere zoutverlaging van brood. M Geurts, J Verkaik-Kloosterman. RIVM Briefrapport 2014-0054.
- De Nederlandse voedselconsumptie vergeleken met de Richtlijnen voedselkeuze. Resultaten op basis van de Nederlandse Voedselconsumptiepeiling 2007-2010. M Geurts, CTM van Rossum. RIVM Rapport 2014-0135.
Artikelen
- Resultaten van de Voedselconsumptiepeiling 2007-2010. Zo eten kinderen en volwassenen in Nederland. H Brants, J Drijvers, M Niekerk, M Ocké, C van Rossum, RIVM, Bilthoven. Voeding Nu. 2011, 13(11/12), 12-14.
- Resultaten Voedselconsumptiepeiling 2007-2010. Wat, waar en wanneer eten we? H Brants, M Ocké, M Niekerk, C van Oosterhout, J Drijvers, A Roos, C van Rossum. Voeding Nu. 2013, 15(11): 16-18.
- Decreased, but still sufficient, iodine intake of children and adults in the Netherlands. Verkaik-Kloosterman J, Buurma-Rethans EJM, Dekkers ALM, van Rossum CTM. Br J Nutr. 2017, 117(7), 1020-1031.
- Total, Free, and Added Sugar Consumption and Adherence to Guidelines: The Dutch National Food Consumption Survey 2007–2010. D Sluik, L van Lee, AI Engelen, EJM Feskens. Nutrients. 2016, 8(2), 70.
Memo's
- The habitual micronutrient intake of Dutch adults (VCP 2007-2010) compared with dietary reference values set by the Health Council of the Netherlands (2014) and EFSA (2010-2017) (2018)
- Bijdrage van VCP-voedingsmiddelengroepen aan de inname van nutriënten door kinderen en volwassenen in Nederland (2016)
- Achtergrondgegevens van referentievoedingen voor de Richtlijnen Schijf van Vijf (2016)
- Inname van vitamine K door kinderen en volwassenen in Nederland (2016)
- Consumption of breakfast cereals in the Netherlands (2016)
- Inname van nutriënten door de Nederlandse bevolking (2016)
- Aanvullende gegevens ter ondersteuning van de Richtlijnen goede voeding (2015)
- Consumptie van een aantal voedingsmiddelengroepen en nutriënten door de Nederlandse bevolking (2015)
- Bijdrage van voedingsmiddelengroepen aan de inneming van mono- en disachariden en energie (2013)
- Gebruikelijke consumptie van rood, wit en bewerkt vlees (2013)
- Consumptie groenten, fruit, vis en een aantal nutriënten opgedeeld naar opleidingsniveau en verstedelijking (2013)
- Frequentie van supplementgebruik door volwassenen (2012)
- Consumptie van frisdranken door kinderen (2012)
- Intake of vitamin D containing supplements (2012)
- Percentielen voor zout, verzadigde vetzuren en transvetzuren (2012)
- Consumptie van dranken(2012)
- Inhoud van huishoudelijke maten (2012)
- Percentage dieetvolgers en volgers van een leefregel (2012)
Aanvullende tabellen
Rapporten
- Dutch National Food Consumption Survey-Young Children - Copper intake in young children. FL Büchner, M Jansen - van der Vliet, CTM van Rossum. RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) rapport 350023001/2010.
- Dutch National Food Consumption Survey - Young Children 2005/2006. RIVM rapport 350070001/2008. MC Ocké et al.
- Risk assessment of the dietary exposure to contaminants and pesticide residues in young children in the Netherlands. RIVM-RIKILT rapport 350070002/2009. PE Boon, MI Bakker, JD van Klaveren, CTM van Rossum.
Artikelen
- Zo eten peuters en kleuters in Nederland. Resultaten van de Voedselconsumptiepeiling onder jonge kinderen. CTM van Rossum, H Brants, E Buurma-Rethans, H Fransen, M Niekerk , M Ocké. Voeding Nu. 2008, 10(4):13-6.
- Updated folate data in the Dutch Food Composition Database and implications for intake estimates. S Westenbrink, M Jansen-van der Vliet and C van Rossum, Food Nutr Res. 2012, 56.
Aanvullende tabellen
Rapporten
- Resultaten van de voedselconsumptiepeiling 2003. RIVM-rapport 350030002. TNO-rapport V6000. Hulshof KFAM et al. Bilthoven: RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu , 2004.
- Voedselconsumptiepeiling 2003. Samenvatting werkwijze en evaluatie. RIVM-rapport 350030003. TNO-rapportnr V5999/01. Ocké MC et al. Bilthoven: RIVM, 2004.
- Zo eten jongvolwassenen in Nederland. Resultaten van de Voedselconsumptiepeiling 2003. Ocké MC, Hulshof KFAM, Breedveld BC (red). Den Haag: Voedingscentrum, 2004.
Artikelen
- Voeding van de gezonde volwassene. De Boer EJ, Ocké MC, Van Rossum CTM. Informatorium voor Voeding en Diëtetiek. 2009.
- The Dutch national food consumption survey – 2003. Methodological issues. Ocké MC, Hulshof KFAM, van Rossum CTM. Arch Public Health 2005. 63, 227-241.
- Voedselconsumptiepeiling 2003: onderzoek bij jongvolwassen Nederlanders. Focus op macrovoedingsstoffen. Hulshof KFAM, Ocké MC. Ned Tijdschr Klin Chem Labgeneesk. 2005, 30, 185-191.
- Zo eten jongvolwassenen in Nederland. Ocké M, Hulshof K. Voeding Nu. 2004, 6(10), 16-9.
- Snackconsumptie in kaart gebracht. Hoe snacken jongvolwassenen? SW van den Berg, EJM Buurma-Rethans, MC Ocké, Jolanda MA Boer, RIVM, Bilthoven. Voeding nu. 2011, 13(11/12), 22-24.
Aanvullende tabellen
Rapporten
Zie voor een volledig overzicht van de TNO rapporten over de voedselconsumptiepeilingen vóór 2003: https://repository.tno.nl/islandora/search/voedselconsumptiepeilingen.
- De consumptie van groenten en fruit in meer detail op basis van voedselconsumptiepeilingen in Nederland. TNO-rapport V6831. Hulshof KFAM, ter Doest D. Zeist: TNO Kwaliteit van Leven, 2006.
- Enkele belangrijke ontwikkelingen in de voedselconsumptie. Publicatie nr 2002/12. Gezondheidsraad. Den Haag: Gezondheidsraad, 2002.
- De bijdrage van groepen voedingsmiddelen aan de inname van energie en voedingsstoffen over een periode van tien jaar. Resultaten van drie voedselconsumptiepeilingen: 1987-1988,1992 en 1997-1998. Rapport V98.817. Zeist: TNO Voeding, 1998.
- Rapportage voedselconsumptiepeilingen VCP-3: 10 jaar trend. Zeist: TNO Voeding, 1998.
- Zo eet Nederland: resultaten van de Voedselconsumptiepeiling 1997-1998. Den Haag: Voedingscentrum, 1998.
- Zo eet Nederland, 1992: resultaten van de Voedselconsumptiepeiling 1992. Den Haag: Voorlichtingsbureau voor de Voeding, 1993.
- Wat eet Nederland: resultaten van de Voedselconsumptiepeiling 1987/1988. Rijswijk: Ministerie van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur en het ministerie van Landbouw en Visserij, 1988.
Artikelen /hoofdstukken
- De voedselconsumptie en de voedingsstofinname. In: Ons eten gemeten(PDF). Van Kreijl CF en Knaap AGAC (red). RIVM-rapport 270555007(PDF). Ocké MC, Hulshof KFAM. Bilthoven: RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu), 2004; 66-75.
- Prevalentie van risicofactoren in Nederland en andere Europese landen. In: Gezondheid op koers? Volksgezondheid Toekomst Verkenning 2002. Bohn Stafleu Van Loghum. Bilthoven: RIVM, 2002.
- Changes in the diet in The Netherlands: 1987-88 to 1992. Löwik MRH et al. Int J. Food Sci Nutr. 1998;49:S1-S64.
- Exogene determinanten. Leefstijl: Voeding. In: Maas IAM, Gijsen R, Lobbezoo IE, Poos MJJC (eds): Volksgezondheid Toekomst Verkenningen 1997. I De gezondheidstoestand: een actualisering. Löwik MRH, Seidell JC, Hermus RJJ, Hulshof KFAM. Elsevier/De tijdstroom, 1997, 675-683.
- Adequacy of the diet in the Netherlands in 1987-1988 (Dutch Nutrition Surveillance System). Löwik MRH et al. Int J Food Sci Nutr. 1994;45(suppl 1):S1-S63.
- The Dutch National Food Consumption Survey: design, methods and first results. Hulshof KFAM, van Staveren WA. Food Policy 1991;16:257-260.
- Socio-economic status, dietary intake and 10 y trends: the Dutch National Food Consumption Survey. Hulshof KF et al. Eur J Clin Nutr. 2003; 57(1): 128-37.
Rapporten/artikelen
- Voeding van Marokkaanse, Turkse, Surinaamse en autochtone Nederlanders in Amsterdam(PDF). De Boer EJ, Brants HAM, Beukers M, Ocké M, Dekker L, Nicolaou M, Snijder M. RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) Rapport 2015-0099.
- Development of the HELIUS food frequency questionnaires: ethnic-specific questionnaires to assess the diet of a multiethnic population in The Netherlands. Beukers MH, Dekker LH, de Boer EJ, Perenboom CW, Meijboom S, Nicolaou M, de Vries JH. Brants, HA. Eur J Clin Nutr. 2014, 1-6.
Voedingspeilingssysteem in Europa en Nederland
- Guidance on the EU Menu methodology. European Food Safety Authority, 2014. EFSA Journal 2014,12(12), 3944.
- The EFSA Comprehensive European Food Consumption Database.
- Het voedingspeilingsysteem : Aanpassing van de meerjarenvisie anno 2012. Ocké MC, van Rossum CTM, de Boer EJ, van der A DL. RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) Rapport 350061001/2012.
- Monitoring van functionele voedingsmiddelen als onderdeel van het nieuwe Nederlandse Voedingspeilingsysteem. Rompelberg CJM, Jager M, Bakker MI, Buurma-Rethans EJM, Ocké MC. RIVM rapport 350100002/2006.
- Briefrapportage ‘Voorstel tot invulling van het voedingspeilingsysteem voor de periode 2005-2015’. RIVM. 2005.
- Naar een nieuw Nederlands voedingspeilingsysteem. Ocké MC, Hulshof KFAM, Bakker MI, Stafleu A, Streppel MT. RIVM. 2005.
GloboDiet (voorheen EPIC-Soft ©IARC)
- European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC) calibration study: rationale, design and population characteristics. Slimani N et al. Public Health Nutr. 2002,5,1125-45.
- Potential and requirements for a standardized pan-European food consumption survey using the EPIC-Soft software. Ocke et al. Eur J Clin Nutr. 2011, 65 Suppl 1, S48-57.
- Respondents' evaluation of the 24-h dietary recall method (EPIC-Soft) in the EFCOVAL Project. Huybrechts I, Geelen A, de Vries JH, Casagrande C, Nicolas G, De Keyzer W, Lillegaard IT, Ruprich J, Lafay L, Wilson-van den Hooven EC, Niekerk EM, Margaritis I, Rehurkova I, Crispim SP, Freisling H, De Henauw S, Slimani N; EFCOVAL Consortium. Eur J Clin Nutr. 2011,65 Suppl 1,S29-37.
- Feasibility of 2 × 24-h dietary recalls combined with a food-recording booklet, using EPIC-Soft, among schoolchildren. Trolle E, Amiano P, Ege M, Bower E, Lioret S, Brants H, Kaic-Rak A, de Boer EJ, Andersen LF; EFCOVAL Consortium. Eur J Clin Nutr. 2011, 65 Suppl 1,S65-76.
- Inventory of experiences from national/regional dietary monitoring surveys using EPIC-Soft. Huybrechts I1, Casagrande C, Nicolas G, Geelen A, Crispim SP, De Keyzer W, Freisling H, De Henauw S, De Maeyer M, Krems C, Amiano P, de Boer EJ, Ocké MC, de Vries JH, Slimani N; EFCOVAL Consortium. Eur J Clin Nutr. 2011, 65 Suppl 1, S16-28.
- Perspectives of using the EPIC-SOFT programme in the context of pan-European nutritional monitoring surveys: methodological and practical implications. Slimani N, Valsta L. Eur J Clin Nutr. 2002, 56 Suppl 2, S63-74.
- Diversity of dietary patterns observed in the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC) project. Slimani N et al. Public Health Nutr. 2002, 5, 1311-28.
- Evaluation of under- and overreporting of energy intake in the 24-hour diet recalls in the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC). Ferrari P et al. Public Health Nutr. 2002, 5, 1329-45.
- Standardization of the 24-hour diet recall calibration method used in the european prospective investigation into cancer and nutrition (EPIC): general concepts and preliminary results. Slimani N et al. Eur J Clin Nutr. 2000, 54, 900-17.
- Structure of the standardized computerized 24-h diet recall interview used as reference method in the 22 centers participating in the EPIC project. European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition. Slimani N et al. Comput Methods Programs Biomed. 1999,58,251-66.
Gebruikte bronnen
- Gebruikelijke inname: SPADE.
- Voedingswaardegegevens: Nederlands Voedingsstoffenbestand (NEVO) en Nederland Supplementenbestand (NES).
- Voedingsnormen: Gezondheidsraad.
Vernieuwing methode
- How Does a Simplified Recipe Collection Procedure in Dietary Assessment Tools Affect the Food Group and Nutrient Intake Distributions of the Population. Zhang L, Boshuizen H, Ocké M. Br J Nutr. 2020, 16, 1-26.
- Importance of details in food descriptions in estimating population nutrient intake distributions. Zhang L, Geelen A, Boshuizen HC, Ferreira J, Ocké MC. Nutr J. 2019, 15, 18(1), 17.
- Team Voedselconsumptiepeiling test apps voor dataverzameling. Bemelmans W, Drijvers J, Ocké M, Roos A, Toxopeus I, Vennemann F, RIVM. Voeding Nu. Mei 2018.
- Traditional methods v. new technologies - dilemmas for dietary assessment in large-scale nutrition surveys and studies: a report following an international panel discussion at the 9th International Conference on Diet and Activity Methods (ICDAM9), Brisbane, 3 September 2015. Amoutzopoulos B, Steer T, Roberts C, Cade JE, Boushey CJ, Collins CE, Trolle E, de Boer EJ, Ziauddeen N, van Rossum C, Buurma E, Coyle D, Page P. J Nutr Sci. 2018, 2, 7, e11.