In het kort
Conclusie 1
Nederland eet en drinkt per dag gemiddeld
3,1 kg
aan voedingsmiddelen
Conclusie 2
Tweederde van de consumptie bestaat uit dranken
Conclusie 3
Ruim 25% van het voedsel van peuters bestaat uit zuivel. Bij volwassenen is dat rond de 10%.
Conclusie 4
Niet-alcoholische dranken, brood, granen, rijst en pasta, zuivel en zuivelvervangers en vetten en oliën worden bijna dagelijks gegeten of gedronken
Consumptie dranken en voedsel
Consumptie alle voedingsmiddelengroepen
Skip chart Gemiddelde consumptie in grammen per dag and go to datatable
| Gemiddeld eten en drinken Nederlanders ongeveer 3,1 kg voedsel per dag. Tweederde van de consumptie bestaat uit dranken (Niet-alcoholische dranken, Alcoholische dranken en Zuiveldranken). Voedingsmiddelen waarvan meer dan 70 g per dag wordt gegeten zijn Brood, granen, rijst en pasta, Zuivel-niet dranken, Groenten, Fruit, noten en olijven en Vlees en vleesvervangers. |
Consumptie naar leeftijd
Jongens/mannen
Skip chart Gemiddelde consumptie in grammen per dag and go to datatable
| De hoeveelheden verschillen naar leeftijd en geslacht. Peuters eten en drinken circa 1,6 kg per dag en mannen in de leeftijd van 18-50 jaar eten en drinken het meest (3,7 kg per dag). |
Meisjes/vrouwen
Skip chart Gemiddelde consumptie in grammen per dag and go to datatable
| De hoeveelheiden verschillen naar leeftijd en geslacht. Peuters eten en drinken circa 1,6 kg per dag en mannen in de leeftijd van 18-50 jaar eten het meest (3,7 kg per dag). |
Consumptie naar leeftijd en geslacht
Consumptie naar leeftijd en geslacht
Skip chart Gemiddelde consumptie per dag naar leeftijd en geslacht and go to datatable
| Er zijn geslachtsverschillen binnen dezelfde leeftijdsgroepen. Jongens/mannen eten of drinken meer Aardappelen, Zuivel en zuivelvervangers, Brood, granen, rijst en pasta, Vlees en vleesvervangers, Vetten en oliën en Zoetwaren dan meisjes/vrouwen van dezelfde leeftijdsgroep. Andere voedingsmiddelen worden door jongens/mannen en meisjes/vrouwen ongeveer evenveel gegeten of gedronken, dit betreft Groenten, Fruit, noten en olijven, Vis, schaal- en schelpdieren, Eieren, Koek en gebak en Niet-alcoholische dranken. Op jonge leeftijd zijn er minder geslachtsverschillen. |
Consumptie weekdagen
Hoe vaak?
Skip chart Consumptie naar aantal dagen per week and go to datatable
| Niet-alcoholische dranken, Brood, granen, rijst en pasta, Zuivel en zuivelvervangers en Vetten en oliën worden bijna dagelijks gegeten of gedronken. Groenten worden op 89% van de dagen gegeten. Vlees en vleesvervangers worden op 87% van de dagen gegeten. Fruit, noten en olijven worden op 77% van de dagen gegeten. Aardappelen worden op iets minder de helft van de dagen geconsumeerd. Vis, schaal- en schelpdieren worden één dag in de week gegeten. In Nederland worden Peulvruchten niet vaak gegeten (minder dan twee keer per maand). |