In het kort
Conclusie 1
De inname van selenium uit voedingsmiddelen en supplementen
is in Nederland gemiddeld
53 µg/dag
Conclusie 2
De inname van selenium uit voedingsmiddelen
is in Nederland gemiddeld
46 µg/dag
Conclusie 3
58 µg | 49 µg
Conclusie 4
De belangrijkste bronnen
van selenium zijn:
Vlees en vleesvervangers (24%)
Brood, granen, rijst en pasta (17%)
Zuivel en zuivelvervangers (16%)
Inname naar geslacht
Consumptie naar geslacht
De inname van selenium is in Nederland gemiddeld 53 µg/dag. Zonder supplementen is dit 46 µg/dag. De inname is hoger voor jongens/mannen (58 µg/dag) dan voor meisjes/vrouwen (49 µg/dag).
Inname naar leeftijd
Leeftijd
De gemiddelde inname van selenium is voor volwassenen hoger (58 µg/dag) dan voor kinderen (36 µg/dag). Dit is te zien bij de jongens/mannen en bij de meisjes/vrouwen.
Leeftijd en geslacht (4 groepen)
De gemiddelde inname van selenium is voor volwassenen hoger (58 µg/dag) dan voor kinderen (36 µg/dag). Dit is te zien bij de jongens/mannen en bij de meisjes/vrouwen.
Leeftijd en geslacht (12 groepen)
De gemiddelde inname van selenium is voor volwassenen hoger (58 µg/dag) dan voor kinderen (36 µg/dag). Dit is te zien bij de jongens/mannen en bij de meisjes/vrouwen.
Inname naar opleiding
Opleiding en leeftijd
De gemiddelde inname van selenium is voor volwassenen vrijwel gelijk naar opleidingsniveau. Het varieert tussen 57 en 58 µg/dag. Ook voor kinderen is de inname van selenium vrijwel gelijk naar opleidingsniveau van de ouders/verzorgers. Het varieert tussen 36 en 41 µg/dag.
Opleiding, leeftijd en geslacht
De gemiddelde inname van selenium is voor volwassenen vrijwel gelijk naar opleidingsniveau. Het varieert tussen 57 en 58 µg/dag. Ook voor kinderen is de inname van selenium vrijwel gelijk naar opleidingsniveau van de ouders/verzorgers. Het varieert tussen 36 en 41 µg/dag.
Bronnen
Bronnen van selenium
De belangrijkste bronnen van selenium zijn Vlees en vleesvervangers (24%), Brood, granen, rijst en pasta (17%) en Zuivel en zuivelvervangers (16%).
* De bijdrage van een voedingsmiddelengroep aan de totale inname van een voedingsstof is het gemiddelde van de bijdrages per deelnemer. Hierin zijn alleen de personen meegenomen die op de meetdagen iets van deze voedingsmiddelengroep hebben gegeten of gedronken.