Mineralen

Sla de grafiek Bronnen van mineralen* over en ga naar de datatabel

Zuivel en zuivelvervangers, Vlees en vleesvervangers, en Brood, granen, rijst en pasta zijn een belangrijke bronnen voor een groot aantal mineralen. Zuivel en zuivelvervangers zijn vooral belangrijk voor de inname van calcium, fosfor, jodium en zink (bijdrage >20%). Vlees en vleesvervangers leveren 96% van de inname van heem-ijzer en zijn daarnaast belangrijk voor de inname van selenium, zink en natrium (≥20%). Brood, granen, rijst en pasta zijn een belangrijke bron van jodium, (non-heem)ijzer, natrium, magnesium, koper en zink (≥20%). Naast brood, granen, rijst en pasta zijn ook Niet-alcoholische dranken en belangrijke bron van de koperinname (17%).

* De bijdrage van een voedingsmiddelengroep aan de totale inname van een voedingsstof is het gemiddelde van de bijdrages per deelnemer. Hierin zijn alleen de personen meegenomen die op de meetdagen iets van deze voedingsmiddelengroep hebben gegeten of gedronken.