In het kort
Conclusie 1
De inname van koper
uit voedingsmiddelen en supplementen
is in Nederland gemiddeld
1,5 mg/dag
Conclusie 2
De inname van koper
uit voedingsmiddelen
is in Nederland gemiddeld
1,3 mg/dag
Conclusie 3
1,6 mg | 1,4 mg
Conclusie 4
De belangrijkste bronnen
van koper zijn:
Brood, granen, rijst en pasta (24%)
Niet-alcoholische dranken (17%)
Fruit, noten en olijven (12%)
Inname naar geslacht
Consumptie naar geslacht
De inname van koper is in Nederland gemiddeld 1,5 mg/dag. Zonder supplementen is dit 1,3 mg/dag. De inname is hoger voor jongens/mannen (1,6 mg/dag) dan voor meisjes/vrouwen (1,4 mg/dag).
Inname naar leeftijd
Leeftijd
De gemiddelde inname van koper is voor volwassenen hoger (1,6 mg/dag) dan voor kinderen (1,1 mg/dag). Dit is te zien bij de jongens/mannen en bij de meisjes/vrouwen.
Leeftijd en geslacht (4 groepen)
De gemiddelde inname van koper is voor volwassenen hoger (1,6 mg/dag) dan voor kinderen (1,1 mg/dag). Dit is te zien bij de jongens/mannen en bij de meisjes/vrouwen.
Leeftijd en geslacht (12 groepen)
De gemiddelde inname van koper is voor volwassenen hoger (1,6 mg/dag) dan voor kinderen (1,1 mg/dag). Dit is te zien bij de jongens/mannen en bij de meisjes/vrouwen.
Inname naar opleiding
Opleiding en leeftijd
De gemiddelde inname van koper is voor hoog- en middelbaar opgeleide mannen hoger (1,8 en 1,7 mg/dag) dan voor laagopgeleide mannen (1,5 mg/dag). Voor hoogopgeleide vrouwen is de inname hoger (1,6 mg/dag) dan voor laagopgeleide vrouwen (1,4 mg/dag). Voor kinderen is de inname van koper vrijwel gelijk naar opleidingsniveau van de ouders/verzorgers. Het varieert tussen 1,1 en 1,2 mg/dag.
Opleiding, leeftijd en geslacht
De gemiddelde inname van koper is voor hoog- en middelbaar opgeleide mannen hoger (1,8 en 1,7 mg/dag) dan voor laagopgeleide mannen (1,5 mg/dag). Voor hoogopgeleide vrouwen is de inname hoger (1,6 mg/dag) dan voor laagopgeleide vrouwen (1,4 mg/dag). Voor kinderen is de inname van koper vrijwel gelijk naar opleidingsniveau van de ouders/verzorgers. Het varieert tussen 1,1 en 1,2 mg/dag. |
Bronnen
Bronnen van koper
De belangrijkste bronnen van koper zijn Brood, granen, rijst en pasta (24%), Niet-alcoholische dranken (17%) en Fruit, noten en olijven (12%).
* De bijdrage van een voedingsmiddelengroep aan de totale inname van een voedingsstof is het gemiddelde van de bijdrages per deelnemer. Hierin zijn alleen de personen meegenomen die op de meetdagen iets van deze voedingsmiddelengroep hebben gegeten of gedronken.