In het kort
Conclusie 1
De inname van ijzer
uiit voedingsmiddelen en supplementen
is in Nederland gemiddeld
11,6 mg/dag
Conclusie 2
De inname van ijzer
uit voedingsmiddelen
is in Nederland gemiddeld
9,9 mg/dag
Conclusie 3
12,4 mg | 10,9 mg
Conclusie 4
De belangrijkste bronnen
van ijzer zijn:
Brood, granen, rijst en pasta (26%)
Vlees en vleesvervangers (14%)
Inname naar geslacht
Consumptie naar geslacht
De inname van ijzer is in Nederland gemiddeld 11,6 mg/dag. Zonder supplementen is dit 9,9 mg/dag. De inname is hoger voor jongens/mannen (12,4 mg/dag) dan voor meisjes/vrouwen (10,9 mg/dag).
Inname naar leeftijd
Leeftijd
De gemiddelde inname van ijzer is voor volwassenen hoger (12,4 mg/dag) dan voor kinderen (8,4 mg/dag). Dit is te zien bij de jongens/mannen en bij de meisjes/vrouwen.
Leeftijd en geslacht (4 groepen)
De gemiddelde inname van ijzer is voor volwassenen hoger (12,4 mg/dag) dan voor kinderen (8,4 mg/dag). Dit is te zien bij de jongens/mannen en bij de meisjes/vrouwen.
Leeftijd en geslacht (12 groepen)
De gemiddelde inname van ijzer is voor volwassenen hoger (12,4 mg/dag) dan voor kinderen (8,4 mg/dag). Dit is te zien bij de jongens/mannen en bij de meisjes/vrouwen.
Inname naar opleiding
Opleiding en leeftijd
De gemiddelde inname van ijzer is voor hoogopgeleide mannen hoger (13,7 mg/dag) dan voor laagopgeleide mannen (11,9 mg/dag). Voor vrouwen is er vrijwel geen verschil naar opleidingsniveau. Het varieert tussen 11,0 en 12,0 mg/dag. Ook voor kinderen is de inname van ijzer vrijwel gelijk naar opleidingsniveau van de ouders/verzorgers. Het varieert tussen 8,3 en 9,0 mg/dag.
Opleiding, leeftijd en geslacht
De gemiddelde inname van ijzer is voor hoogopgeleide mannen hoger (13,7 mg/dag) dan voor laagopgeleide mannen (11,9 mg/dag). Voor vrouwen is er vrijwel geen verschil naar opleidingsniveau. Het varieert tussen 11,0 en 12,0 mg/dag. Ook voor kinderen is de inname van ijzer vrijwel gelijk naar opleidingsniveau van de ouders/verzorgers. Het varieert tussen 8,3 en 9,0 mg/dag. |
Bronnen
Bronnen van ijzer
De belangrijkste bronnen van ijzer zijn Brood, granen, rijst en pasta (26%) en Vlees en vleesvervangers (14%).
* De bijdrage van een voedingsmiddelengroep aan de totale inname van een voedingsstof is het gemiddelde van de bijdrages per deelnemer. Hierin zijn alleen de personen meegenomen die op de meetdagen iets van deze voedingsmiddelengroep hebben gegeten of gedronken.