Vitamines

Sla de grafiek Bronnen van vitamines* over en ga naar de datatabel

Zuivel en zuivelvervangers, Vlees en vleesvervangers, en Brood, granen, rijst en pasta zijn belangrijke bronnen voor een groot aantal vitamines.  Zuivel en zuivelvervangers zijn vooral belangrijk voor de inname van vitamine B12, vitamine B2 en retinol(activiteitequivalenten) (bijdrage ≥25%). Vlees en vleesvervangers leveren 20% of meer van de inname van de vitamines B1, B3, B6, en B12.  Brood en graanproducten zijn vooral een belangrijke bron van folaatequivalenten vitamine B1 (≥20%).

Groenten zijn de belangrijkste bron voor de inname van vitamine K1 (65%), en dragen daarnaast ook in belangrijke mate bij aan de inname van vitamine C, retinol en folaatequivalenten (>15%). Naast Groenten zijn ook Fruit, noten en olijven, Niet-alcoholische dranken en aardappelen een goede bron van vitamine C (≥10%).  Vetten en oliën zijn belangrijk voor de inname van foliumzuur, vitamine D,  retinol  en RAE) en vitamine E (>15%). 

16% van de vitamine C-inname en 28% van de vitamine D-inname is afkomstig van supplementen. Supplementen leveren meer dan 10% van een groot aantal andere vitamines.

* De bijdrage van een voedingsmiddelengroep aan de totale inname van een voedingsstof is het gemiddelde van de bijdrages per deelnemer. Hierin zijn alleen de personen meegenomen die op de meetdagen iets van deze voedingsmiddelengroep hebben gegeten of gedronken.