In het kort
Diner conclusie 1
Nederlanders eten op
vrijwel alle dagen
een avondmaaltijd
Diner conclusie 2
Aardappelen, groente, vlees en vis
worden vooral tijdens de avondmaaltijd gegeten
Diner conclusie 3b
Nederlanders eten
rond 18:00 uur
de avondmaaltijd
Diner conclusie 4
De avondmaaltijd levert
34%
van de energie
Hoe vaak wordt er een avondmaaltijd gegeten?
Gemiddeld werd op vrijwel alle dagen in de week een avondmaaltijd genuttigd (6,8 dagen/week). Dit verschilt niet over de leeftijdsgeslachtsgroepen.
NB. De avondmaaltijd (elders op deze site ook wel diner genoemd) kan ook een broodmaaltijd zijn.
Waar bestaat de avondmaaltijd uit?
Tijdens de avondmaaltijd worden naast niet-alcoholische dranken vooral groente, zuivelproducten, vlees, aardappelen en brood, granen, rijst en pasta geconsumeerd. 92% van de aardappelen, 83% van de groente, 71% van het vlees en 67% van vis, schaal- en schelpdieren wordt tijdens de avondmaaltijd gegeten.
consumptie groente bij avondmaaltijd
Bij avondmaaltijden met aardappelen wordt in de totale bevolking ongeveer 20% meer groente geconsumeerd dan bij maaltijden met rijst of pasta. Bij avondmaaltijden met aardappelen wordt gemiddeld 118 gram groente gegeten en bij avondmaaltijden met rijst/pasta is dit 98 gram groente. Link naar meer informatie.
aantal dagen per week avondmaaltijd
Voedingsmiddelen die vaak tijdens de avondmaaltijd worden geconsumeerd zijn groente, vetten en oliën, vlees(producten, sauzen en smaakmakers, niet-alcoholische dranken en zuivelproducten (>4 dagen/week)
Bijdrage van de avondmaaltijd aan de consumptie
Sommige producten worden specifiek op een bepaald moment gegeten, andere verspreid over de dag. Aardappelen, groente, vlees en vis worden vooral tijdens het avondeten gegeten.
Hoe laat wordt de avondmaaltijd gegeten?
Gemiddeld eten en/of drinken Nederlanders 9 keer per dag. De meeste mensen eten drie hoofdmaaltijden. Kinderen eten of drinken 4 keer iets tussen de maaltijden door, volwassenen doen dit gemiddeld 7 keer per dag. Het ontbijt wordt vooral genuttigd tussen 7:30 en 9:00 uur, de lunch tussen 12:00 en 13:00 uur en de avondmaaltijd rond 18:00 uur.
Wat levert de avondmaaltijd aan energie en macronutriënten?
Van de totale hoeveelheid energie die mensen innemen wordt het grootste deel (34%) ingenomen tijdens de avondmaaltijd.
De meeste macrovoedingsstoffen worden in ongeveer dezelfde verhouding per eetmoment ingenomen. Van de inname van alcohol is 20% bij de avondmaaltijd.
Wat levert de avondmaaltijd aan vitamines?
De avondmaaltijd levert 70% van de inname van vitamine K1 en bijna de helft van de inname van B6, B3 en C.
Wat levert de avondmaaltijd aan mineralen?
De avondmaaltijd is een belangrijke bron van heem-ijzer (71%). De bijdrage aan de inname van andere mineralen varieert van 30-40%, alleen voor calcium is de bijdrage lager (25%).