Bronnen van macronutrienten
De belangrijkste bron voor energie is de productgroep brood, granen, rijst en pasta. Deze groep levert ruim 22% van de energie, gevolgd door zuivel (15%) en vlees(producten) (11%). Ook voor koolhydraten en vezel zijn brood, granen, rijst en pasta de belangrijkste bron, voor vet zijn dit de groepen vetten en oliën, vlees(producten) en zuivel. Eiwitten worden vooral geleverd door de vlees(producten), zuivel en brood, granen, rijst en pasta.
Bronnen van koolhydraten
De belangrijkste bron voor koolhydraten is de productgroep brood, granen, rijst en pasta. Deze groep levert ruim een derde van de koolhydraten. Mono- en disachariden komen uit zoete snacks, maar vooral uit zuivelproducten en niet-alcoholische dranken. Dit geldt ook voor het toegevoegde suiker.
Bronnen van eiwitten
De belangrijkste bron voor eiwitten zijn vlees(producten), zuivel en brood, granen, rijst en pasta. Deze brood, granen, rijst en pasta leveren vooral de plantaardige eiwitten.
Bronnen van macronutrienten-vetten
De belangrijkste bronnen van vetten zijn zuivel, vetten en oliën en vlees(producten). De meeste verzadigde vetzuren zijn afkomstig van zuivel (33%) gevolgd door vlees(producten) (19%), voor onverzadigde vetzuren zijn dit vooral de vlees(producten), gevolgd door de vetten en oliën.