Bronnen van macronutrienten

Sla de grafiek Bronnen van macronutriënten over en ga naar de datatabel

De belangrijkste bron voor energie is de productgroep brood, granen, rijst en pasta. Deze groep levert ruim 22% van de energie, gevolgd door zuivel (15%) en vlees(producten) (11%). Ook voor koolhydraten en vezel zijn brood, granen, rijst en pasta de belangrijkste bron, voor vet zijn dit de groepen vetten en oliën, vlees(producten) en zuivel. Eiwitten worden vooral geleverd door de  vlees(producten), zuivel en brood, granen, rijst en pasta.

Bronnen van koolhydraten

Sla de grafiek Bronnen van koolhydraten, 1-79-jarigen over en ga naar de datatabel

De belangrijkste bron voor koolhydraten is de productgroep brood, granen, rijst en pasta. Deze groep levert ruim een derde  van de koolhydraten. Mono- en disachariden komen uit zoete snacks, maar vooral uit zuivelproducten en niet-alcoholische dranken. Dit geldt ook voor het toegevoegde suiker.

Bronnen van eiwitten

Sla de grafiek Bronnen van eiwitten, 1-79-jarigen over en ga naar de datatabel

De belangrijkste bron voor eiwitten zijn  vlees(producten), zuivel en brood, granen, rijst en pasta.  Deze brood, granen, rijst en pasta leveren vooral de plantaardige eiwitten.

Bronnen van macronutrienten-vetten

Sla de grafiek Bronnen van vetten, 1-79-jarigen over en ga naar de datatabel

De belangrijkste bronnen van vetten zijn zuivel, vetten en oliën en vlees(producten). De meeste verzadigde vetzuren zijn afkomstig van zuivel (33%) gevolgd door vlees(producten) (19%), voor onverzadigde vetzuren zijn dit vooral de vlees(producten), gevolgd door de vetten en oliën.