Bijdrage aan energie

Bijdrage macronutriënten aan inname van energie naar geslacht en leeftijd

Sla de grafiek Bijdrage aan energie door macronutriënten over en ga naar de datatabel

Het grootste deel van de energie wordt geleverd door koolhydraten (circa 43 energie%(=En%)), vet levert circa 37 En% en eiwit circa 16 En%. De overige 4 En% wordt geleverd door vezel en alcohol. Bij kinderen wordt procentueel meer energie gehaald uit koolhydraten en minder uit vet dan bij volwassenen.

Vetten

Bijdrage vetten aan inname van energie naar geslacht en leeftijd

Sla de grafiek Bijdrage aan energie door vetzuren over en ga naar de datatabel

Ongeveer 37% van de energie wordt geleverd door vetten. De vetzuren kunnen opgesplitst worden in 3 verschillende vetzuurclusters: verzadigde vetzuren, cis-onverzadigde vetzuren en transvetzuren. Ongeveer éen achtste van de energie wordt geleverd door verzadigde vetzuren. Cis-onverzadigde vetzuren dragen voor 21% bij aan de inname van energie.  De hoeveelheid energie geleverd door transvetzuren is 0,3 En%.

Eiwitten

Bijdrage eiwitten aan inname van energie naar geslacht en leeftijd

Sla de grafiek Consumptie van eiwitten over en ga naar de datatabel

Ongeveer 16% van de energie wordt geleverd door eiwitten (zie eerste figuur op deze pagina). Van de totale inname aan eiwitten (76 g/dag) is gemiddeld 59% van dierlijke oorsprong en 41% plantaardig. De inname van eiwit voor volwassen mannen is hoger (90 g/dag) dan van de andere leeftijds-geslachtsgroepen, het percentage dierlijk eiwit is gelijk aan dat van de gemiddelde bevolking (60%). 

Koolhydraten

Bijdrage koolhydraten aan inname van energie naar geslacht en leeftijd

Sla de grafiek Bijdrage aan energie door koolhydraten over en ga naar de datatabel

Ongeveer 43% van de energie wordt geleverd door koolhydraten. Koolhydraten kunnen opgesplitst worden in twee groepen sachariden: mono- en disachariden (zoals glucose, fructose, sacharose, lactose, maltose) en polysachariden (vooral zetmeel). 19% van de inname van energie wordt geleverd door mono- en disachariden.