In het kort
Conclusie 1
Nederlanders eten gemiddeld
22 g/dag
vetten en oliën
Conclusie 2
Volwassenen met een normaal/ondergewicht eten gemiddeld meer vetten en oliën
Conclusie 3
10% van de vetten en oliën is boter
Conclusie 4
Mannen eten meer vetten en oliën

26 gram | 19 gram
Tot de groep Vetten en oliën behoren alle soorten smeer- en bereidingsvetten bij de warme maaltijd en op brood.
Consumptie naar geslacht
Consumptie naar geslacht
Nederlanders eten gemiddeld 22 gram vetten en oliën per dag. Mannen eten meer vetten en oliën (26 g/dag) dan vrouwen (19 g/dag).
Consumptie naar leeftijd
Leeftijd
Volwassenen eten meer vetten en oliën (24 g/dag) dan kinderen (17 g/dag).
Leeftijd en geslacht (4 groepen)
Volwassenen eten meer vetten en oliën (24 g/dag) dan kinderen (17 g/dag).
Leeftijd en geslacht (16 groepen)
Volwassenen eten meer vetten en oliën (24 g/dag) dan kinderen (17 g/dag).
Consumptie naar gewichtsklasse
BMI en leeftijd
Volwassenen met normaal-/ondergewicht eten meer vetten en oliën (25 g/dag) dan volwassenen met overgewicht/obesitas (22 g/dag). Kinderen met overgewicht/obesitas eten evenveel vetten en oliën als kinderen met normaal-/ondergewicht (17 g/dag).
BMI, leeftijd en geslacht
Volwassenen met normaal-/ondergewicht eten meer vetten en oliën (25 g/dag) dan volwassenen met overgewicht/obesitas (22 g/dag). Kinderen met overgewicht/obesitas eten evenveel vetten en oliën als kinderen met normaal-/ondergewicht (17 g/dag).
Consumptie naar opleiding
Opleiding en leeftijd
Laagopgeleide volwassenen eten vrijwel evenveel vetten en oliën (24 g/dag), als hoogopgeleide volwassenen (23 g/dag). Ook kinderen met laagopgeleide verzorgers eten vrijwel evenveel vetten en oliën (17 g/dag), als kinderen met hoogopgeleide verzorgers (16 g/dag).
Opleiding, leeftijd en geslacht
Laagopgeleide volwassenen eten vrijwel evenveel vetten en oliën (24 g/dag), als hoogopgeleide volwassenen (23 g/dag). Ook kinderen met laagopgeleide verzorgers eten vrijwel evenveel vetten en oliën (17 g/dag), als kinderen met hoogopgeleide verzorgers (16 g/dag).
Consumptie naar regio
Regio
In het noorden worden meer vetten en oliën (24 g/dag) en in het westen minder vetten en oliën (21 g/dag) gegeten dan in de overige regio's. De gemiddelde consumptie in Nederland is 22 g/dag.
Regio en leeftijd
In het noorden worden meer vetten en oliën (24 g/dag) en in het westen minder vetten en oliën (21 g/dag) gegeten dan in de overige regio's. De gemiddelde consumptie in Nederland is 22 g/dag.
Regio, leeftijd en geslacht
In het noorden worden meer vetten en oliën (24 g/dag) en in het westen minder vetten en oliën (21 g/dag) gegeten dan in de overige regio's. De gemiddelde consumptie in Nederland is 22 g/dag.
Consumptie naar stedelijkheid
Stedelijkheid
In niet-stedelijke gebieden worden meer vetten en oliën (24 g/dag) gegeten dan in sterk stedelijke gebieden (21 g/dag).
Stedelijkheid en leeftijd
In niet-stedelijke gebieden worden meer vetten en oliën (24 g/dag) gegeten als in sterk stedelijke gebieden (21 g/dag).
Stedelijkheid, leeftijd en geslacht
In niet-stedelijke gebieden worden meer vetten en oliën (24 g/dag) gegeten als in sterk stedelijke gebieden (21 g/dag).