In het kort
conclusie consumptie fruit 1
Nederlanders eten gemiddeld
130 g/dag
fruit, noten en olijven
(waarvan 113 g fruit)
5%
Appels en bananen
zijn de meest geconsumeerde fruitsoorten
Noten of fruit?
Het minste fruit wordt gegeten in de leeftijd van 14-18 jaar. Peuters eten meer fruit dan tieners
Vis
Vrouwen eten meer fruit en noten

121 gram | 138 gram
Consumptie naar geslacht
Consumptie naar geslacht
Nederlanders eten gemiddeld 130 gram fruit, noten en olijven per dag. Hiervan is 119 gram fruit en compôte. Vrouwen eten meer fruit, noten en olijven (138 g/dag) dan mannen (121 g/dag).
Consumptie aantal dagen van de week
Fruit, noten en olijven is bijna dagelijkse kost (5 dagen per week). Fruit wordt op 4 dagen per week gegeten, door meisjes en vrouwen iets vaker dan door jongens en mannen.
Verschillende fruitsoorten
Appels en bananen zijn de meest geconsumeerde fruitsoorten (in gram gemiddeld per dag). De fruitsoorten in het figuur zijn ook de fruitsoorten die het vaakst op het menu staan (top tien van frequentie in gebruik ).
Consumptie naar leeftijd
Leeftijd
Mannen eten vrijwel evenveel fruit, noten en olijven (122 g/dag) als jongens (117 g/dag). Vrouwen eten meer fruit, noten en olijven (142 g/dag) dan meisjes (122 g/dag). Kinderen van 14-18 jaar eten het minste fruit, noten en olijven.
Leeftijd en geslacht (4 groepen)
Mannen eten vrijwel evenveel fruit, noten en olijven (122 g/dag) als jongens (117 g/dag). Vrouwen eten meer fruit, noten en olijven (142 g/dag) dan meisjes (122 g/dag). Kinderen van 14-18 jaar eten het minste fruit, noten en olijven.
Leeftijd en geslacht (16 groepen)
Mannen eten vrijwel evenveel fruit, noten en olijven (122 g/dag) als jongens (117 g/dag). Vrouwen eten meer fruit, noten en olijven (142 g/dag) dan meisjes (122 g/dag). Kinderen van 14-18 jaar eten het minste fruit, noten en olijven.
Consumptie naar gewichtsklasse
BMI en leeftijd
Volwassenen met overgewicht/obesitas eten minder fruit, noten en olijven (119 g/dag) dan volwassenen met normaal-/ondergewicht (141 g/dag). Ook kinderen met overgewicht/obesitas eten minder fruit, noten en olijven (108 g/dag) dan kinderen met normaal-/ondergewicht (122 g/dag).
BMI, leeftijd en geslacht
Volwassenen met overgewicht/obesitas eten minder fruit, noten en olijven (119 g/dag) dan volwassenen met normaal-/ondergewicht (141 g/dag). Ook kinderen met overgewicht/obesitas eten minder fruit, noten en olijven (108 g/dag) dan kinderen met normaal-/ondergewicht (122 g/dag).
Consumptie naar opleiding
Opleiding en leeftijd
Hoogopgeleide volwassenen eten meer fruit, noten en olijven (163 g/dag) dan laagopgeleide volwassenen (119 g/dag). Dit is 38% meer fruit. Ook kinderen met hoogopgeleide verzorgers eten meer fruit, noten en olijven (133 g/dag) dan kinderen met laagopgeleide verzorgers (98 g/dag).
Opleiding, leeftijd en geslacht
Hoogopgeleide volwassenen eten meer fruit, noten en olijven (163 g/dag) dan laagopgeleide volwassenen (119 g/dag). Dit is 38% meer fruit. Ook kinderen met hoogopgeleide verzorgers eten meer fruit, noten en olijven (133 g/dag) dan kinderen met laagopgeleide verzorgers (98 g/dag).
Consumptie naar regio
Regio
In alle regio's worden vrijwel evenveel fruit, noten en olijven gegeten. De gemiddelde consumptie in Nederland is 130 g/dag.
Regio en leeftijd
In alle regio's worden vrijwel evenveel fruit, noten en olijven gegeten. De gemiddelde consumptie in Nederland is 130 g/dag.
Regio, leeftijd en geslacht
In alle regio's worden vrijwel evenveel fruit, noten en olijven gegeten. De gemiddelde consumptie in Nederland is 130 g/dag.
Consumptie naar stedelijkheid
Stedelijkheid
Inwoners van sterk stedelijke gebieden eten vrijwel evenveel fruit, noten en olijven (129 g/dag) als inwoners van niet-stedelijke gebieden (125 g/dag).
Stedelijkheid en leeftijd
Inwoners van sterk stedelijke gebieden eten vrijwel evenveel fruit, noten en olijven (129 g/dag) als inwoners van niet-stedelijke gebieden (125 g/dag).
Stedelijkheid, leeftijd en geslacht
Inwoners van sterk stedelijke gebieden eten vrijwel evenveel fruit, noten en olijven (129 g/dag) als inwoners van niet-stedelijke gebieden (125 g/dag).