In het kort

Conclusie 1

Nederland eet en drinkt per dag gemiddeld

icoon mes&vork

3,1 kg

aan voedingsmiddelen

Conclusie 2

 

Tweederde van de consumptie bestaat uit dranken

Conclusie 3

Ruim 25% van het voedsel van peuters bestaat uit zuivel. Bij volwassenen is dat rond de 10%.

Icoon zuivelproducten

Conclusie 4

Niet-alcoholische dranken, brood, granen, rijst en pasta, zuivel en zuivelvervangers en vetten en oliën worden bijna dagelijks gegeten of gedronken

Consumptie dranken en voedsel

Consumptie alle voedingsmiddelengroepen

Sla de grafiek Gemiddelde consumptie in grammen per dag over en ga naar de datatabel
Gemiddeld eten en drinken Nederlanders ongeveer 3,1 kg voedsel per dag. Tweederde van de consumptie bestaat uit dranken (Niet-alcoholische dranken, Alcoholische dranken en Zuiveldranken). Voedingsmiddelen waarvan meer dan 70 g per dag wordt gegeten zijn Brood, granen, rijst en pasta, Zuivel-niet dranken, Groenten, Fruit, noten en olijven en Vlees en vleesvervangers.

Consumptie naar leeftijd

Jongens/mannen

Sla de grafiek Gemiddelde consumptie per dag door jongens/mannen naar leeftijd over en ga naar de datatabel
De hoeveelheden verschillen naar leeftijd en geslacht. Peuters eten en drinken circa 1,6 kg  per dag en mannen in de leeftijd van 18-50 jaar eten en drinken het meest (3,7 kg per dag).

Meisjes/vrouwen

Sla de grafiek Gemiddelde consumptie per dag door meisjes/vrouwen naar leeftijd over en ga naar de datatabel
De hoeveelheiden verschillen naar leeftijd en geslacht. Peuters eten en drinken circa 1,6 kg  per dag en mannen in de leeftijd van 18-50 jaar eten het meest (3,7 kg per dag).

Consumptie naar leeftijd en geslacht

Consumptie naar leeftijd en geslacht

Sla de grafiek Gemiddelde consumptie per dag naar leeftijd en geslacht over en ga naar de datatabel
Er zijn geslachtsverschillen binnen dezelfde leeftijdsgroepen. Jongens/mannen eten of drinken meer Aardappelen, Zuivel en zuivelvervangers, Brood, granen, rijst en pasta, Vlees en vleesvervangers, Vetten en oliën en Zoetwaren dan meisjes/vrouwen van dezelfde leeftijdsgroep. Andere voedingsmiddelen worden door jongens/mannen en meisjes/vrouwen ongeveer evenveel gegeten of gedronken, dit betreft Groenten, Fruit, noten en olijven, Vis, schaal- en schelpdieren, Eieren, Koek en gebak en Niet-alcoholische dranken. Op jonge leeftijd zijn er minder geslachtsverschillen. 

Samenstelling voeding naar leeftijd

jongens/mannen

Sla de grafiek Samenstelling van voeding voor jongens/mannen naar leeftijd over en ga naar de datatabel
De samenstelling van het voedingsmiddelenpakket verschilt met de leeftijd. Kinderen eten of drinken relatief meer zuivel en zuivelvervangers dan volwassenen. Volwassenen drinken meer dan kinderen. Ruim een kwart van het voedsel van peuters bestaat uit zuivel(dranken) en 40% uit niet-alcoholische dranken. Op volwassen leeftijd is dat rond de 10% voor zuivel(dranken) en ruim 60% voor dranken (niet-alcoholische en alcoholische dranken).

meisjes/vrouwen

Sla de grafiek Samenstelling van voeding van meisjes/vrouwen naar leeftijd over en ga naar de datatabel
De samenstelling van het voedingsmiddelenpakket verschilt met de leeftijd. Kinderen eten of drinken relatief meer zuivel en zuivelvervangers en volwassenen drinken meer. Ruim een kwart van het voedsel van peuters bestaat uit zuivel en 40% uit dranken. Op volwassen leeftijd is dat rond de 10% voor zuivel en ruim 60% voor dranken (niet-alcoholische en alcoholische dranken).

Consumptie weekdagen

Hoe vaak?

Sla de grafiek Consumptie naar aantal dagen per week over en ga naar de datatabel
Niet-alcoholische dranken, Brood, granen, rijst en pasta, Zuivel en zuivelvervangers en Vetten en oliën worden bijna dagelijks gegeten of gedronken. Groenten worden op 89% van de dagen gegeten. Vlees en vleesvervangers worden op 87% van de dagen gegeten. Fruit, noten en olijven worden op 77% van de dagen gegeten. Aardappelen worden op iets minder de helft van de dagen geconsumeerd. Vis, schaal- en schelpdieren worden één dag in de week gegeten. In Nederland worden Peulvruchten niet vaak gegeten (minder dan twee keer per maand).