In het kort
Richtlijnen
Neem enkele porties zuivel per dag, waaronder melk of yoghurt
Consumptie
Volwassenen eten gemiddeld
333 g/dag
zuivel
Verschillen
Van de volwassenen eet
28,9%
ten minste 300 gram melk- of yoghurt(producten)
% volgt richtlijn
In het noorden wordt meer zuivel gegeten, waaronder ook meer melk- of yoghurt (producten), dan in het zuiden
Als aanname voor enkele porties zuivel is uitgegaan van twee porties melk- of yoghurt(producten) à 150 gram.
Consumptie naar geslacht
Geslacht-gram
Nederlandse volwassenen eten gemiddeld 333 gram zuivel per dag, waarvan 231 gram melk- en yoghurt(producten). Mannen eten meer zuivel (362 g/dag) en melk/yoghurt (243 g/dag) dan vrouwen (303 gram zuivel/dag, waarvan 219 gram melk/yoghurt). De gemiddelde consumptie van zuivel is 2,2 porties per dag, waarvan 1,5 portie melk- en yoghurt(dranken). 29% van de volwassenen eet ten minste 300 gram melk of yoghurt per dag. Dit percentage is hoger bij mannen (33%) dan bij vrouwen (25%).
Geslacht-%
Nederlandse volwassenen eten gemiddeld 333 gram zuivel per dag, waarvan 231 gram melk- en yoghurt(producten). Mannen eten meer zuivel (362 g/dag) en melk/yoghurt (243 g/dag) dan vrouwen (303 gram zuivel/dag, waarvan 219 gram melk/yoghurt). De gemiddelde consumptie van zuivel is 2,2 porties per dag, waarvan 1,5 portie melk- en yoghurt(dranken). 29% van de volwassenen eet ten minste 300 gram melk of yoghurt per dag. Dit percentage is hoger bij mannen (33%) dan bij vrouwen (25%).
Consumptie naar leeftijd
Leeftijd en geslacht-gram
Ouderen eten en drinken gemiddeld meer zuivel (348 g/dag) dan jongvolwassenen (325 g/dag). De consumptie van melk- en yoghurt(producten) van ouderen (240 g/dag) verschilt niet met die van jongvolwassenen (229 g/dag). Ook het percentage volwassenen dat ten minste 300 gram melk of yoghurt per dag eet verschilt niet per leeftijd.
Leeftijd en geslacht-%
Ouderen eten en drinken gemiddeld meer zuivel (348 g/dag) dan jongvolwassenen (325 g/dag). De consumptie van melk- en yoghurt(producten) van ouderen (240 g/dag) verschilt niet met die van jongvolwassenen (229 g/dag). Ook het percentage volwassenen dat ten minste 300 gram melk of yoghurt per dag eet verschilt niet per leeftijd.
Consumptie naar gewichtsklasse
BMI-gram
Volwassenen met overgewicht/obesitas eten en drinken gemiddeld evenveel zuivel (337 g/dag, waarvan 232 gram melk- en yoghurt(producten) als volwassenen met een normaal of ondergewicht (330 g/dag, waarvan 235 gram melk-/yoghurt(producten). Het percentage volwassenen dat ten minste 300 gram melk of yoghurt per dag eet verschilt niet naar gewichtsklasse.
BMI-%
Volwassenen met overgewicht/obesitas eten en drinken gemiddeld evenveel zuivel (337 g/dag, waarvan 232 gram melk- en yoghurt(producten) als volwassenen met een normaal of ondergewicht (330 g/dag, waarvan 235 gram melk-/yoghurt(producten). Het percentage volwassenen dat ten minste 300 gram melk of yoghurt per dag eet verschilt niet naar gewichtsklasse.
BMI en geslacht-gram
Volwassenen met overgewicht/obesitas eten en drinken gemiddeld evenveel zuivel (337 g/dag, waarvan 232 gram melk- en yoghurt(producten) als volwassenen met een normaal of ondergewicht (330 g/dag, waarvan 235 gram melk-/yoghurt(producten). Het percentage volwassenen dat ten minste 300 gram melk of yoghurt per dag eet verschilt niet naar gewichtsklasse.
BMI en geslacht-%
Volwassenen met overgewicht/obesitas eten en drinken gemiddeld evenveel zuivel (337 g/dag, waarvan 232 gram melk- en yoghurt(producten) als volwassenen met een normaal of ondergewicht (330 g/dag, waarvan 235 gram melk-/yoghurt(producten). Het percentage volwassenen dat ten minste 300 gram melk of yoghurt per dag eet verschilt niet naar gewichtsklasse.
Consumptie naar opleiding
Opleiding-gram
Hoogopgeleide vrouwen eten en drinken gemiddeld minder zuivel (275 g/dag, waarvan 201 gram melk- en yoghurt(producten)) dan laagopgeleide vrouwen (327 g/dag, waarvan 224 gram melk- en yoghurt(producten)). Tussen hoog- en laagopgeleide mannen zijn geen verschillen te zien. Er is geen verschil in percentage dat ten minste 300 gram melk of yoghurt per dag eet tussen hoog- en laagopgeleide mannen. Het percentage hoogopgeleide vrouwen dat 300 gram melk of yoghurt eet is lager (19,7%) dan de andere groepen.
Opleiding-%
Hoogopgeleide vrouwen eten en drinken gemiddeld minder zuivel (275 g/dag, waarvan 201 gram melk- en yoghurt(producten)) dan laagopgeleide vrouwen (327 g/dag, waarvan 224 gram melk- en yoghurt(producten)). Tussen hoog- en laagopgeleide mannen zijn geen verschillen te zien. Er is geen verschil in percentage dat ten minste 300 gram melk of yoghurt per dag eet tussen hoog- en laagopgeleide mannen. Het percentage hoogopgeleide vrouwen dat 300 gram melk of yoghurt eet is lager (19,7%) dan de andere groepen.
Opleiding en geslacht-gram
Hoogopgeleide vrouwen eten en drinken gemiddeld minder zuivel (275 g/dag, waarvan 201 gram melk- en yoghurt(producten)) dan laagopgeleide vrouwen (327 g/dag, waarvan 224 gram melk- en yoghurt(producten)). Tussen hoog- en laagopgeleide mannen zijn geen verschillen te zien. Er is geen verschil in percentage dat ten minste 300 gram melk of yoghurt per dag eet tussen hoog- en laagopgeleide mannen. Het percentage hoogopgeleide vrouwen dat 300 gram melk of yoghurt eet is lager (19,7%) dan de andere groepen.
Opleiding en geslacht-%
Hoogopgeleide vrouwen eten en drinken gemiddeld minder zuivel (275 g/dag, waarvan 201 gram melk- en yoghurt(producten)) dan laagopgeleide vrouwen (327 g/dag, waarvan 224 gram melk- en yoghurt(producten)). Tussen hoog- en laagopgeleide mannen zijn geen verschillen te zien. Er is geen verschil in percentage dat ten minste 300 gram melk of yoghurt per dag eet tussen hoog- en laagopgeleide mannen. Het percentage hoogopgeleide vrouwen dat 300 gram melk of yoghurt eet is lager (19,7%) dan de andere groepen.
Consumptie naar regio
Regio-gram
In het noorden wordt meer zuivel (366 g/dag) en in het zuiden minder zuivel (278 g/dag) gegeten en gedronken dan in de overige regio's. De gemiddelde consumptie in Nederland van melk- en yoghurt(producten) is in het noorden (268 g/dag) hoger en in het zuiden (176 g/dag) lager dan in de andere regio's. Ook het percentage volwassenen dat 300 melk of yoghurt per dag eet is in het zuiden lager dan in de andere regio's.
Regio-%
In het noorden wordt meer zuivel (366 g/dag) en in het zuiden minder zuivel (278 g/dag) gegeten en gedronken dan in de overige regio's. De gemiddelde consumptie in Nederland van melk- en yoghurt(producten) is in het noorden (268 g/dag) hoger en in het zuiden (176 g/dag) lager dan in de andere regio's. Ook het percentage volwassenen dat 300 melk of yoghurt per dag eet is in het zuiden lager dan in de andere regio's.
Regio en geslacht-gram
In het noorden wordt meer zuivel (366 g/dag) en in het zuiden minder zuivel (278 g/dag) gegeten en gedronken dan in de overige regio's. De gemiddelde consumptie in Nederland van melk- en yoghurt(producten) is in het noorden (268 g/dag) hoger en in het zuiden (176 g/dag) lager dan in de andere regio's. Ook het percentage volwassenen dat 300 melk of yoghurt per dag eet is in het zuiden lager dan in de andere regio's.
Regio en geslacht-%
In het noorden wordt meer zuivel (366 g/dag) en in het zuiden minder zuivel (278 g/dag) gegeten en gedronken dan in de overige regio's. De gemiddelde consumptie in Nederland van melk- en yoghurt(producten) is in het noorden (268 g/dag) hoger en in het zuiden (176 g/dag) lager dan in de andere regio's. Ook het percentage volwassenen dat 300 melk of yoghurt per dag eet is in het zuiden lager dan in de andere regio's.
Consumptie naar stedelijkheid
Stedelijkheid-gram
Inwoners van sterk stedelijke gebieden eten en drinken meer zuivel (331 g/dag) en drinken meer melk- en yoghurt(producten) (237 g/dag) dan inwoners van niet-stedelijke gebieden (zuivel 322 g/dag, melk- en yoghurt(producten) 211 g/dag). Het percentage volwassenen dat 300 melk of yoghurt per dag eet is in niet-stedelijke gebieden lager dan in de andere gebieden.
Stedelijkheid-%
Inwoners van sterk stedelijke gebieden eten en drinken meer zuivel (331 g/dag) en drinken meer melk- en yoghurt(producten) (237 g/dag) dan inwoners van niet-stedelijke gebieden (zuivel 322 g/dag, melk- en yoghurt(producten) 211 g/dag). Het percentage volwassenen dat 300 melk of yoghurt per dag eet is in niet-stedelijke gebieden lager dan in de andere gebieden.
Stedelijkheid en geslacht-gram
Inwoners van sterk stedelijke gebieden eten en drinken meer zuivel (331 g/dag) en drinken meer melk- en yoghurt(producten) (237 g/dag) dan inwoners van niet-stedelijke gebieden (zuivel 322 g/dag, melk- en yoghurt(producten) 211 g/dag). Het percentage volwassenen dat 300 melk of yoghurt per dag eet is in niet-stedelijke gebieden lager dan in de andere gebieden.
Stedelijkheid en geslacht-%
Inwoners van sterk stedelijke gebieden eten en drinken meer zuivel (331 g/dag) en drinken meer melk- en yoghurt(producten) (237 g/dag) dan inwoners van niet-stedelijke gebieden (zuivel 322 g/dag, melk- en yoghurt(producten) 211 g/dag). Het percentage volwassenen dat 300 melk of yoghurt per dag eet is in niet-stedelijke gebieden lager dan in de andere gebieden.