In het kort
Richtlijnen
Vervang boter, harde margarine en bak- en braadvetten door zachte margarine, vloeibaar bak- en braadvet en plantaardige oliën.
Consumptie
Volwassenen eten gemiddeld
23 g/dag
vetten en oliën
Verschillen
Van de vetten en oliën bestaat
44%
uit zachte vetten
% volgt richtlijn
Ouderen eten meer vetten en oliën dan jongvolwassenen
Consumptie naar geslacht
Geslacht-gram
Nederlandse volwassenen eten gemiddeld 23 gram vetten en oliën per dag, waarvan 9 gram zachte margarine en oliën. Mannen eten meer vetten en oliën (27 g/dag, waarvan 11 gram zachte vetten) dan vrouwen (18 g/dag, waarvan 8 gram zachte vetten).
gemiddeld percentage zacht vet
Van de smeer-en bereidingsvetten van Nederlandse volwassenen is gemiddeld 44% in de vorm van zachte vetten en oliën.
Consumptie naar leeftijd
Leeftijd en geslacht-gram
Ouderen eten gemiddeld meer vetten en oliën (mannen 28 g/dag, vrouwen 22 g/dag) dan jongvolwassenen (mannen 24 g/dag, vrouwen 16 g/dag).
gemiddeld percentage zacht vet
Bij volwassenen van 19-50 jaar is het percentage zachte vetten en oliën (mannen 46%, vrouwen 48%) van het totaal aan vet, iets hoger dan voor volwassenen van 71-79 jaar (mannen 31%, vrouwen 36%).
Consumptie naar gewichtsklasse
BMI-gram
Volwassenen met overgewicht/obesitas eten gemiddeld evenveel vetten en oliën (23 g/dag, waarvan 9 gram zachte vetten) als volwassenen met een normaal of ondergewicht (24 g/dag, waarvan 11 gram zachte vetten). Vrouwen met overgewicht/obesitas eten gemiddeld minder zachte vetten en oliën (7 g/dag) dan vrouwen met een normaal of ondergewicht (9 g/dag). Voor mannen zijn er vrijwel geen verschillen naar gewichtsklasse.
BMI en geslacht-gram
Volwassenen met overgewicht/obesitas eten gemiddeld evenveel vetten en oliën (23 g/dag, waarvan 9 gram zachte vetten) als volwassenen met een normaal of ondergewicht (24 g/dag, waarvan 11 gram zachte vetten). Vrouwen met overgewicht/obesitas eten gemiddeld minder zachte vetten en oliën (7 g/dag) dan vrouwen met een normaal of ondergewicht (9 g/dag). Voor mannen zijn er vrijwel geen verschillen naar gewichtsklasse.
Consumptie naar regio
Regio-gram
Inwoners van alle regio's eten vrijwel evenveel vetten en oliën. De gemiddelde consumptie in Nederland is 23 g/dag, waarvan 9 gram zachte vetten en oliën.
Regio en geslacht-gram
Inwoners van alle regio's eten vrijwel evenveel vetten en oliën. De gemiddelde consumptie in Nederland is 23 g/dag, waarvan 9 gram zachte vetten en oliën.
Consumptie naar stedelijkheid
Stedelijkheid-gram
Inwoners van sterk stedelijke gebieden eten minder vetten en oliën (21 g/dag, waarvan 9 gram zachte vetten en oliën) dan inwoners van niet-stedelijke gebieden (25 g/dag, waarvan 10 gram zachte vetten en oliën).
Stedelijkheid en geslacht-gram
Inwoners van sterk stedelijke gebieden eten minder vetten en oliën (21 g/dag, waarvan 9 gram zachte vetten en oliën) dan inwoners van niet-stedelijke gebieden (25 g/dag, waarvan 10 gram zachte vetten en oliën).