In het kort

Richtlijnen

Vervang boter, harde margarine en bak- en braadvetten door zachte margarine, vloeibaar bak- en braadvet en plantaardige oliën.

Consumptie

Volwassenen eten gemiddeld

23 g/dag

vetten en oliën

Verschillen

Van de vetten en oliën bestaat    

44%

uit zachte vetten

% volgt richtlijn

Ouderen eten meer vetten en oliën dan jongvolwassenen

Consumptie naar geslacht

Geslacht-gram

Sla de grafiek Consumptie van vetten en oliën naar geslacht over en ga naar de datatabel

Nederlandse volwassenen eten gemiddeld 23 gram vetten en oliën per dag, waarvan 9 gram zachte margarine en oliën. Mannen eten meer vetten en oliën (27 g/dag, waarvan 11 gram zachte vetten) dan vrouwen (18 g/dag, waarvan 8 gram zachte vetten).

gemiddeld percentage zacht vet

Sla de grafiek % zachte vetten en oliën van de totale consumptie vetten naar geslacht en leeftijd over en ga naar de datatabel

Van de smeer-en bereidingsvetten van Nederlandse volwassenen is gemiddeld 44% in de vorm van zachte vetten en oliën.

Consumptie naar leeftijd

Leeftijd en geslacht-gram

Sla de grafiek Consumptie van vetten en oliën naar leeftijd en geslacht over en ga naar de datatabel

Ouderen eten gemiddeld meer  vetten en oliën (mannen 28 g/dag, vrouwen 22 g/dag) dan jongvolwassenen (mannen 24 g/dag, vrouwen 16 g/dag).  

 

gemiddeld percentage zacht vet

Sla de grafiek % zachte vetten en oliën van de totale consumptie vetten naar leeftijd en geslacht over en ga naar de datatabel

Bij volwassenen van 19-50 jaar is het percentage zachte vetten en oliën (mannen 46%, vrouwen 48%) van het totaal aan vet, iets hoger dan voor volwassenen van 71-79 jaar (mannen 31%, vrouwen 36%).  

Consumptie naar gewichtsklasse

BMI-gram

Sla de grafiek Consumptie van vetten en oliën naar gewichtsklasse over en ga naar de datatabel

Volwassenen met overgewicht/obesitas eten gemiddeld evenveel vetten en oliën (23 g/dag, waarvan 9 gram zachte vetten) als volwassenen met een normaal of ondergewicht (24 g/dag, waarvan 11 gram zachte vetten). Vrouwen met overgewicht/obesitas eten gemiddeld minder zachte vetten en oliën (7 g/dag) dan vrouwen met een normaal of ondergewicht (9 g/dag). Voor mannen zijn er vrijwel geen verschillen naar gewichtsklasse.

BMI en geslacht-gram

Sla de grafiek Consumptie van vetten en oliën naar gewichtsklasse en geslacht over en ga naar de datatabel

Volwassenen met overgewicht/obesitas eten gemiddeld evenveel vetten en oliën (23 g/dag, waarvan 9 gram zachte vetten) als volwassenen met een normaal of ondergewicht (24 g/dag, waarvan 11 gram zachte vetten). Vrouwen met overgewicht/obesitas eten gemiddeld minder zachte vetten en oliën (7 g/dag) dan vrouwen met een normaal of ondergewicht (9 g/dag). Voor mannen zijn er vrijwel geen verschillen naar gewichtsklasse.

Consumptie naar regio

Regio-gram

Sla de grafiek Consumptie van vetten en oliën naar regio over en ga naar de datatabel

Inwoners van alle regio's eten vrijwel evenveel vetten en oliën. De gemiddelde consumptie in Nederland is 23 g/dag, waarvan 9 gram zachte vetten en oliën.

Regio en geslacht-gram

Sla de grafiek Consumptie van vetten en oliën naar regio en geslacht over en ga naar de datatabel

Inwoners van alle regio's eten vrijwel evenveel vetten en oliën. De gemiddelde consumptie in Nederland is 23 g/dag, waarvan 9 gram zachte vetten en oliën.

Consumptie naar stedelijkheid

Stedelijkheid-gram

Sla de grafiek Consumptie van vetten en oliën naar stedelijkheid over en ga naar de datatabel

Inwoners van sterk stedelijke gebieden eten minder vetten en oliën (21 g/dag, waarvan 9 gram zachte vetten en oliën) dan inwoners van niet-stedelijke gebieden (25 g/dag, waarvan 10 gram zachte vetten en oliën).  

Stedelijkheid en geslacht-gram

Sla de grafiek Consumptie van vetten en oliën naar stedelijkheid en geslacht over en ga naar de datatabel

Inwoners van sterk stedelijke gebieden eten minder vetten en oliën (21 g/dag, waarvan 9 gram zachte vetten en oliën) dan inwoners van niet-stedelijke gebieden (25 g/dag, waarvan 10 gram zachte vetten en oliën).