In het kort
Richtlijnen
Eet dagelijks ten minste 90 gram bruin brood, volkorenbrood of andere volkorenproducten. Vervang geraffineerde graanproducten door volkorenproducten.
Consumptie
Volwassenen eten gemiddeld
199 g/dag
brood en graanproducten
Verschillen
Van de volwassenen eet
47%
ten minste 90 g bruin of volkorenproducten
% volgt richtlijn
Meer mannen dan vrouwen voldoen aan de richtlijn van 90 g volkorenproducten
Consumptie naar geslacht
Geslacht-gram
Nederlandse volwassenen eten gemiddeld 199 gram brood en graanproducten per dag, waarvan 93 gram bruin en volkoren producten. Mannen eten meer brood en graanproducten (231 g/dag, waarvan 106 gram bruin of volkoren) dan vrouwen (167 g/dag, waarvan 80 gram bruin of volkoren). 47% van de volwassenen eet ten minste 90 gram bruin en volkoren brood en graanproducten per dag. Dit percentage is hoger bij mannen (58%) dan bij vrouwen (36%).
Geslacht-%
Nederlandse volwassenen eten gemiddeld 199 gram brood en graanproducten per dag, waarvan 93 gram bruin en volkoren producten. Mannen eten meer brood en graanproducten (231 g/dag, waarvan 106 gram bruin of volkoren) dan vrouwen (167 g/dag, warvan 80 gram bruin of volkoren). 47% van de volwassenen eet ten minste 90 gram bruin en volkoren brood en graanproducten per dag. Dit percentage is hoger bij mannen (58%) dan bij vrouwen (36%).
gemiddeld percentage volkoren
Van de consumptie brood en graanproducten bestaat gemiddeld ongeveer de helft uit bruin of volkoren producten.
Consumptie naar leeftijd
Leeftijd en geslacht-gram
Ouderen eten gemiddeld minder brood en graanproducten (159 g/dag, waarvan 94 gram bruin of volkoren) dan jongvolwassenen (217 g/dag, waarvan 86 gram bruin of volkoren). Het percentage dat ten minste 90 gram bruin en volkoren brood en graanproducten eet is hoger bij ouderen (48 %) vergeleken met jongvolwassenen (42%).
Leeftijd en geslacht-%
Ouderen eten gemiddeld meer brood en graanproducten (159 g/dag, waarvan 94 gram bruin of volkoren) dan jongvolwassenen (217 g/dag, waarvan 86 gram bruin of volkoren). Ook het percentage dat ten minste 90 gram bruin en volkoren brood en graanproducten eet is hoger bij ouderen (48 %) vergeleken met jongvolwassenen (42%).
gemiddeld percentage volkoren
Van de consumptie brood en graanproducten bestaat gemiddeld ongeveer de helft uit bruin of volkoren producten. Het percentage volkorenproducten ligt lager bij jongvolwassenen (19-30 jaar) dan bij ouderen (71-79 jaar).
Consumptie naar gewichtsklasse
BMI-gram
Volwassenen met overgewicht/obesitas eten gemiddeld minder brood en graanproducten (190 g/dag, waarvan 100 gram bruin of volkoren producten) dan volwassenen met normaal of ondergewicht (220 g/dag, waarvan 89 gram bruin of volkoren producten). Het percentage mannen dat ten minste 90 gram bruin of volkoren brood en graanproducten per dag eet is hoger bij mannen met normaal of ondergewicht dan voor mannen met overgewicht/obesitas.
BMI-%
Volwassenen met overgewicht/obesitas eten gemiddeld minder brood en graanproducten (190 g/dag, waarvan 100 gram bruin of volkoren producten) dan volwassenen met normaal of ondergewicht (220 g/dag, waarvan 89 gram bruin of volkoren producten). Het percentage mannen dat ten minste 90 gram bruin of volkoren brood en graanproducten per dag eet is hoger bij mannen met normaal of ondergewicht dan voor mannen met overgewicht/obesitas.
BMI en geslacht-gram
Volwassenen met overgewicht/obesitas eten gemiddeld minder brood en graanproducten (190 g/dag, waarvan 100 gram bruin of volkoren producten) dan volwassenen met normaal of ondergewicht (220 g/dag, waarvan 89 gram bruin of volkoren producten). Het percentage mannen dat ten minste 90 gram bruin of volkoren brood en graanproducten per dag eet is hoger bij mannen met normaal of ondergewicht dan voor mannen met overgewicht/obesitas.
BMI en geslacht-%
Volwassenen met overgewicht/obesitas eten gemiddeld minder brood en graanproducten (190 g/dag, waarvan 100 gram bruin of volkoren producten) dan volwassenen met normaal of ondergewicht (220 g/dag, waarvan 89 gram bruin of volkoren producten). Het percentage mannen dat ten minste 90 gram bruin of volkoren brood en graanproducten per dag eet is hoger bij mannen met normaal of ondergewicht dan voor mannen met overgewicht/obesitas.
Consumptie naar opleiding
Opleiding-gram
Hoogopgeleide volwassenen eten gemiddeld meer brood en graanproducten (210 g/dag, waarvan 120 gram bruin of volkoren) dan laagopgeleide volwassenen (184 g/dag, waarvan 84 gram bruin of volkoren). Het percentage mannen dat ten minste 90 gram bruin en volkoren brood en graanproducten per dag eet is, is hoger voor hoogopgeleide mannen (70%) dan voor laagopgeleide mannen (42%). Tussen hoog- en laagopgeleide vrouwen zijn geen verschillen te zien.
Opleiding-%
Hoogopgeleide volwassenen eten gemiddeld meer brood en graanproducten (210 g/dag, waarvan 120 gram bruin of volkoren) dan laagopgeleide volwassenen (184 g/dag, waarvan 84 gram bruin of volkoren). Het percentage mannen dat ten minste 90 gram bruin en volkoren brood en graanproducten per dag eet is, is hoger voor hoogopgeleide mannen (70%) dan voor laagopgeleide mannen (42%). Tussen hoog- en laagopgeleide vrouwen zijn geen verschillen te zien.
Opleiding en geslacht-gram
Hoogopgeleide volwassenen eten gemiddeld meer brood en graanproducten (210 g/dag, waarvan 120 gram bruin of volkoren) dan laagopgeleide volwassenen (184 g/dag, waarvan 84 gram bruin of volkoren). Het percentage mannen dat ten minste 90 gram bruin en volkoren brood en graanproducten per dag eet is, is hoger voor hoogopgeleide mannen (70%) dan voor laagopgeleide mannen (42%). Tussen hoog- en laagopgeleide vrouwen zijn geen verschillen te zien.
Opleiding en geslacht-%
Hoogopgeleide volwassenen eten gemiddeld meer brood en graanproducten (210 g/dag, waarvan 120 gram bruin of volkoren) dan laagopgeleide volwassenen (184 g/dag, waarvan 84 gram bruin of volkoren). Het percentage mannen dat ten minste 90 gram bruin en volkoren brood en graanproducten per dag eet is, is hoger voor hoogopgeleide mannen (70%) dan voor laagopgeleide mannen (42%). Tussen hoog- en laagopgeleide vrouwen zijn geen verschillen te zien.
Consumptie naar regio
Regio-gram
Inwoners van alle regio's eten vrijwel evenveel brood en graanproducten. De gemiddelde consumptie in Nederland is 199 g/dag. Het percentage dat ten minste 90 gram bruin en volkoren brood en graanproducten per dag eet, verschilt niet naar regio.
Regio-%
Inwoners van alle regio's eten vrijwel evenveel brood en graanproducten. De gemiddelde consumptie in Nederland is 199 g/dag. Het percentage dat ten minste 90 gram bruin en volkoren brood en graanproducten per dag eet, verschilt niet naar regio.
Regio en geslacht-gram
Inwoners van alle regio's eten vrijwel evenveel brood en graanproducten. De gemiddelde consumptie in Nederland is 199 g/dag. Het percentage dat ten minste 90 gram bruin en volkoren brood en graanproducten per dag eet, verschilt niet naar regio.
Regio en geslacht-%
Inwoners van alle regio's eten vrijwel evenveel brood en graanproducten. De gemiddelde consumptie in Nederland is 199 g/dag. Het percentage dat ten minste 90 gram bruin en volkoren brood en graanproducten per dag eet, verschilt niet naar regio.
Consumptie naar stedelijkheid
Stedelijkheid-gram
Inwoners van sterk stedelijke gebieden eten gemiddeld meer brood en graanproducten (203 g/dag) dan inwoners van niet-stedelijke gebieden (193 g/dag). Het percentage volwassenen dat ten minste 90 gram bruin en volkoren brood en graanproducten per dag eet is lager voor inwoners in sterk stedelijke gebieden (43%) dan voor inwoners in niet-stedelijke gebieden (50%).
Stedelijkheid-%
IInwoners van sterk stedelijke gebieden eten gemiddeld meer brood en graanproducten (203 g/dag) dan inwoners van niet-stedelijke gebieden (193 g/dag). Het percentage volwassenen dat ten minste 90 gram bruin en volkoren brood en graanproducten per dag eet is lager voor inwoners in sterk stedelijke gebieden (43%) dan voor inwoners in niet-stedelijke gebieden (50%).
Stedelijkheid en geslacht-gram
Inwoners van sterk stedelijke gebieden eten gemiddeld meer brood en graanproducten (203 g/dag) dan inwoners van niet-stedelijke gebieden (193 g/dag). Het percentage volwassenen dat ten minste 90 gram bruin en volkoren brood en graanproducten per dag eet is lager voor inwoners in sterk stedelijke gebieden (43%) dan voor inwoners in niet-stedelijke gebieden (50%).
Stedelijkheid en geslacht-%
Inwoners van sterk stedelijke gebieden eten gemiddeld meer brood en graanproducten (203 g/dag) dan inwoners van niet-stedelijke gebieden (193 g/dag). Het percentage volwassenen dat ten minste 90 gram bruin en volkoren brood en graanproducten per dag eet is lager voor inwoners in sterk stedelijke gebieden (43%) dan voor inwoners in niet-stedelijke gebieden (50%).