Toelichting

De gemiddelde voedselconsumptie van Nederlanders kan per jaar verschillen. De laatste drie voedselconsumptiepeilingen (VCP) zijn op dezelfde manier uitgevoerd. Deze drie peilingen kunnen zo goed met elkaar worden vergeleken. We vergelijken de peilingen uit de jaren 2007-2010, 2012-2016 en 2019-2021. De consumptie wordt vergeleken bij mensen van 7-69 jaar. Het percentage mensen dat aan de bestaande richtlijnen voldoet betreft de leeftijdscategorie 18-69.

Op deze pagina staan gegevens over volkorenproducten.  Tot de groep brood en graanproducten behoren brood, granen, rijst en pasta en ook voedingsmiddelen als ontbijtgranen, crackers, beschuit, wraps en pizzadeeg. Volkoren biscuits en koekjes vallen hier niet onder.
Brood en graanproducten zijn als bruin/volkoren beschouwd als ze voldoende voedingsvezel bevatten: minimaal 2,1 g vezel per 100 g rijst en deegwaren; minimaal 4,5 g vezel per 100 g brood; minimaal 6,0 g per 100 g beschuit en crackers; minimaal 7,0 g vezel per 100 g meel en bakproducten; minimaal 8,0 g vezel per 100 g ontbijtgranen.

Volkorenproducten

Leeftijd-gram

Sla de grafiek Consumptie van graanproducten, soorten naar leeftijd over en ga naar de datatabel
De gemiddelde consumptie van bruin en volkoren brood en graanproducten is voor 7-17 jarigen de afgelopen jaren met 21% gestegen. In 2007-2010 was dit 82 g/dag en in 2019-2021 was dit 103 g/dag. Voor volwassenen van 18-69 jaar bleef de consumptie vrijwel gelijk (varieert tussen 101 en 104 g/dag).

Leeftijd en geslacht-gram

Sla de grafiek Consumptie van graanproducten, soorten naar leeftijd en geslacht over en ga naar de datatabel
De gemiddelde consumptie van bruin en volkoren brood en graanproducten is voor 7-17 jarigen de afgelopen jaren met 21% gestegen. In 2007-2010 was dit 82 g/dag en in 2019-2021 was dit 103 g/dag. Voor volwassenen van 18-69 jaar bleef de consumptie vrijwel gelijk (varieert tussen 101 en 104 g/dag).

% voldoet aan richtlijn volkorenproducten

Sla de grafiek Percentage dat richtlijn volkorenproducten volgt over en ga naar de datatabel
Het percentage volwassenen dat ten minste 90 gram bruin en volkoren brood en graanproducten per dag eet is de afgelopen jaren vrijwel gelijk gebleven. In 2007-2010 en in 2012-2016 was dit 55% en in 2019-2021 was dit 52%

Ratio volkorenproducten

Sla de grafiek Aandeel bruin of volkorenproducten van totaal brood en graanproducten over en ga naar de datatabel
Het aandeel bruin en volkoren van totaal brood en graanproducten is voor 7-69 jarigen de afgelopen jaren vrijwel gelijk gebleven. In 2007-2010 was dit 52%, in 2012-2016 was dit 51% en in 2019-2021 was dit ook 52%.