Het voedingspatroon van Nederlanders zal niet alle jaren hetzelfde zijn. De laatste drie voedselconsumptiepeilingen (VCP) zijn op dezelfde manier uitgevoerd. Daarom kunnen die gegevens naast elkaar gezet worden. We vergelijken de jaren 2007-2010 en 2012-2016 met 2019-2021, voor mensen vanaf 7 jaar tot en met 69 jaar voor de consumptie en voor mensen van 18-69 jaar voor het percentage dat aan de richtlijn voldoet.
Op deze pagina staan gegevens over eiwitrijke producten.
Tot de groep rood vlees behoren vers vlees van rund, varken, schaap, paard en wild. Gevogelte (kip, kalkoen) is geen rood vlees.
Tot de groep bewerkt vlees behoren alle vlees dat een bewerking ondergaan heeft zoals zouten, drogen, roken, paneren of bereiding tot worst of vleeswaar. Onder bewerkt vlees valt ook bewerkt gevogelte (bijvoorbeeld kipfilet voor op brood).
Tot de groep Vlees en vleesvervangers behoren vlees en vleesproducten (inclusief gevogelte) voor de warme maaltijd en de vleeswaren voor op brood en vleesvervangers (kant en klaar) voor warme maaltijd en op brood.
Tot de groep zuivel behoort alle zuivel op basis van melk. Voorbeelden zijn melk, yoghurt, zuiveldranken, kwark, vla en kaas.
De groep melk- en yoghurtproducten bevat melk, yoghurt, melkdranken (bijvoorbeeld chocolademelk, milkshake) en gefermenteerde melkdranken (bijvoorbeeld drinkyoghurt). Plantaardige zuivelvervangers vallen hier niet onder.
Tot de groep ongezouten noten en zaden behoren ongezouten noten en zaden, en ongezouten notenspread (inclusief pindakaas die voor 100% uit pinda's bestaat).
Tot de groep peulvruchten behoren erwten en bonen, zoals spliterwten, groene erwten en kikkererwten, bruine bonen, sojabonen en kapucijners.
|