In het kort
Gemiddelde
Richtlijnen: Eet dagelijks ten minste 90 gram bruin brood, volkorenbrood of andere volkorenproducten.
Vervang geraffineerde graanproducten door volkorenproducten.
% richtlijnen
Volwassenen eten gemiddeld
191 g/dag
brood en graanproducten
Opvallend
Van de volwassenen eet
54%
ten minste 90 g bruin en volkoren brood en graanproducten.
% volgt richtlijn
Meer mannen dan vrouwen eten tenminste 90 g volkorenproducten
61% | 40%
toelichting koolhydraat- en vezelrijke producten
Tot de groep brood en graanproducten behoren brood, granen, rijst en pasta en ook voedingsmiddelen als ontbijtgranen, crackers, beschuit, wraps en pizzadeeg. Volkoren biscuits en koekjes vallen hier niet onder.
Brood en graanproducten zijn als bruin/volkoren beschouwd als ze voldoende voedingsvezel bevatten: 2,1 g vezel per 100 g rijst en deegwaren; 4,5 g vezel per 100 g brood; 6,0 g per 100 g beschuit en crackers; 7,0 g vezel per 100 g meel en bakproducten; 8,0 g vezel per 100 g ontbijtgranen.
Consumptie naar geslacht
Geslacht-gram
Nederlandse volwassenen eten gemiddeld 191 gram brood en graanproducten per dag, waarvan 100 gram bruin en volkoren brood en graanproducten. Mannen eten meer brood en graanproducten (219 g/dag, waarvan 115 gram bruin of volkoren) dan vrouwen (164 g/dag, waarvan 84 gram bruin of volkoren). 50% van de volwassenen eet ten minste 90 gram bruin en volkoren brood en graanproducten per dag. Dit percentage is hoger bij mannen (61%) dan bij vrouwen (40%). |
Geslacht-%
Nederlandse volwassenen eten gemiddeld 191 gram brood en graanproducten per dag, waarvan 100 gram bruin en volkoren brood en graanproducten. Mannen eten meer brood en graanproducten (219 g/dag, waarvan 115 gram bruin of volkoren) dan vrouwen (164 g/dag, waarvan 84 gram bruin of volkoren). 50% van de volwassenen eet ten minste 90 gram bruin en volkoren brood en graanproducten per dag. Dit percentage is hoger bij mannen (61%) dan bij vrouwen (40%). |
Geslacht-ratio
Van de consumptie brood en graanproducten bestaat gemiddeld iets meer dan de helft (54%) uit bruin of volkoren producten. Er is vrijwel geen verschil tussen mannen (52%) en vrouwen (55%).
Consumptie naar leeftijd
Leeftijd-gram
De consumptie van brood en graanproducten neemt bij volwassenen af met de leeftijd. Volwassenen van 18-50 jaar eten gemiddeld 207 gram (waarvan 100 gram bruin of volkoren) en volwassenen van 65-79 jaar 160 gram (waarvan 98 gram bruin of volkoren) brood en graanproducten per dag. Het percentage dat tenminste 90 gram bruin en volkoren brood en graanproducten per dag eet is vrijwel gelijk tussen leeftijdsgroepen (rond 50%). |
Leeftijd en geslacht-gram
De consumptie van brood en graanproducten neemt bij volwassenen af met de leeftijd. Volwassenen van 18-50 jaar eten gemiddeld 207 gram (waarvan 100 gram bruin of volkoren) en volwassenen van 65-79 jaar 160 gram (waarvan 98 gram bruin of volkoren) brood en graanproducten per dag. Het percentage dat tenminste 90 gram bruin en volkoren brood en graanproducten per dag eet is vrijwel gelijk tussen leeftijdsgroepen (rond 50%). |
Leeftijd-%
De consumptie van brood en graanproducten neemt bij volwassenen af met de leeftijd. Volwassenen van 18-50 jaar eten gemiddeld 207 gram (waarvan 100 gram bruin of volkoren) en volwassenen van 65-79 jaar 160 gram (waarvan 98 gram bruin of volkoren) brood en graanproducten per dag. Het percentage dat tenminste 90 gram bruin en volkoren brood en graanproducten per dag eet is vrijwel gelijk tussen leeftijdsgroepen (rond 50%). |
Leeftijd en geslacht-%
De consumptie van brood en graanproducten neemt bij volwassenen af met de leeftijd. Volwassenen van 18-50 jaar eten gemiddeld 207 gram (waarvan 100 gram bruin of volkoren) en volwassenen van 65-79 jaar 160 gram (waarvan 98 gram bruin of volkoren) brood en graanproducten per dag. Het percentage dat tenminste 90 gram bruin en volkoren brood en graanproducten per dag eet is vrijwel gelijk tussen leeftijdsgroepen (rond 50%). |
Leeftijd-ratio
Het aandeel bruin en volkoren van totaal brood en graanproducten neemt bij volwassenen toe met de leeftijd. Bij volwassenen van 18-50 jaar is dit aandeel gemiddeld 50% en bij volwassenen van 65-79 jaar is dit aandeel gemiddeld 64%. |
Leeftijd en geslacht-ratio
Het aandeel bruin en volkoren van totaal brood en graanproducten neemt bij volwassenen toe met de leeftijd. Bij volwassenen van 18-50 jaar is dit aandeel gemiddeld 50% en bij volwassenen van 65-79 jaar is dit aandeel gemiddeld 64%. |
Consumptie naar opleiding
Opleiding-gram
Onder volwassenen is er vrijwel geen verschil in consumptie van brood en graanproducten naar opleidingsniveau. Het varieert tussen 180 en 195 gram per dag. Dit geldt ook voor de consumptie van bruin en volkoren brood en graanproducten (dit varieert tussen 93 en 103 gram per dag) en voor het percentage volwassenen dat tenminste 90 gram bruin en volkoren graanproducten per dag eet. Dit percentage varieert voor volwassenen tussen 46% en 52%. |
Opleiding en geslacht-gram
Onder volwassenen is er vrijwel geen verschil in consumptie van brood en graanproducten naar opleidingsniveau. Het varieert tussen 180 en 195 gram per dag. Dit geldt ook voor de consumptie van bruin en volkoren brood en graanproducten (dit varieert tussen 93 en 103 gram per dag) en voor het percentage volwassenen dat tenminste 90 gram bruin en volkoren graanproducten per dag eet. Dit percentage varieert voor volwassenen tussen 46% en 52%. |
Opleiding-%
Onder volwassenen is er vrijwel geen verschil in consumptie van brood en graanproducten naar opleidingsniveau. Het varieert tussen 180 en 195 gram per dag. Dit geldt ook voor de consumptie van bruin en volkoren brood en graanproducten (dit varieert tussen 93 en 103 gram per dag) en voor het percentage volwassenen dat tenminste 90 gram bruin en volkoren graanproducten per dag eet. Dit percentage varieert voor volwassenen tussen 46% en 52%. |
Opleiding en geslacht-%
Onder volwassenen is er vrijwel geen verschil in consumptie van brood en graanproducten naar opleidingsniveau. Het varieert tussen 180 en 195 gram per dag. Dit geldt ook voor de consumptie van bruin en volkoren brood en graanproducten (dit varieert tussen 93 en 103 gram per dag) en voor het percentage volwassenen dat tenminste 90 gram bruin en volkoren graanproducten per dag eet. Dit percentage varieert voor volwassenen tussen 46% en 52%. |
Opleiding-ratio
Het aandeel bruin en volkoren van totaal brood en graanproducten is onder volwassenen vrijwel gelijk naar opleidingsniveau. Het varieert tussen 52% en 55%. |
Opleiding en geslacht-ratio
Het aandeel bruin en volkoren van totaal brood en graanproducten is onder volwassenen vrijwel gelijk naar opleidingsniveau. Het varieert tussen 52% en 55%. |