In het kort

Conclusie 1

De inname van koper
uit voedingsmiddelen en supplementen
is in Nederland gemiddeld

1,5 mg/dag

Conclusie 2

De inname van koper
uit voedingsmiddelen
is in Nederland gemiddeld

1,3 mg/dag

Conclusie 3

icoon man & vrouw


1,6 mg   |     1,4 mg

Conclusie 4

De belangrijkste bronnen
van koper zijn:
Brood, granen, rijst en pasta (24%)
 Niet-alcoholische dranken (17%)
Fruit, noten en olijven (12%)

Inname naar geslacht

Consumptie naar geslacht

Skip chart Inname van koper naar geslacht and go to datatable

De inname van koper is in Nederland gemiddeld 1,5 mg/dag. Zonder supplementen is dit 1,3 mg/dag. De inname is hoger voor jongens/mannen (1,6 mg/dag) dan voor meisjes/vrouwen (1,4 mg/dag).

Inname naar leeftijd

Leeftijd

Skip chart Inname van koper naar leeftijd and go to datatable

De gemiddelde inname van koper is voor volwassenen hoger (1,6 mg/dag) dan voor kinderen (1,1 mg/dag). Dit is te zien bij de jongens/mannen en bij de meisjes/vrouwen.

Leeftijd en geslacht (4 groepen)

Skip chart Inname van koper naar leeftijd en geslacht and go to datatable

De gemiddelde inname van koper is voor volwassenen hoger (1,6 mg/dag) dan voor kinderen (1,1 mg/dag). Dit is te zien bij de jongens/mannen en bij de meisjes/vrouwen.

Leeftijd en geslacht (12 groepen)

Skip chart Inname van koper naar leeftijd en geslacht and go to datatable

De gemiddelde inname van koper is voor volwassenen hoger (1,6 mg/dag) dan voor kinderen (1,1 mg/dag). Dit is te zien bij de jongens/mannen en bij de meisjes/vrouwen.

Inname naar opleiding

Opleiding en leeftijd

Skip chart Inname van koper naar opleiding en leeftijd and go to datatable

De gemiddelde inname van koper is voor hoog- en middelbaar opgeleide mannen hoger (1,8 en 1,7 mg/dag) dan voor laagopgeleide mannen (1,5 mg/dag). Voor hoogopgeleide vrouwen is de inname hoger (1,6 mg/dag) dan voor laagopgeleide vrouwen (1,4 mg/dag). Voor kinderen is de inname van koper vrijwel gelijk naar opleidingsniveau van de ouders/verzorgers. Het varieert tussen 1,1 en 1,2 mg/dag.

Opleiding, leeftijd en geslacht

Skip chart Inname van koper naar opleiding, leeftijd en geslacht and go to datatable

De gemiddelde inname van koper is voor hoog- en middelbaar opgeleide mannen hoger (1,8 en 1,7 mg/dag) dan voor laagopgeleide mannen (1,5 mg/dag). Voor hoogopgeleide vrouwen is de inname hoger (1,6 mg/dag) dan voor laagopgeleide vrouwen (1,4 mg/dag). Voor kinderen is de inname van koper vrijwel gelijk naar opleidingsniveau van de ouders/verzorgers. Het varieert tussen 1,1 en 1,2 mg/dag.

Bronnen

Bronnen van koper

Skip chart Bronnen van koper* and go to datatable

De belangrijkste bronnen van koper zijn Brood, granen, rijst en pasta (24%), Niet-alcoholische dranken (17%) en Fruit, noten en olijven (12%).

* De bijdrage van een voedingsmiddelengroep aan de totale inname van een voedingsstof is het gemiddelde van de bijdrages per deelnemer. Hierin zijn alleen de personen meegenomen die op de meetdagen iets van deze voedingsmiddelengroep hebben gegeten of gedronken.