In het kort

Conclusie 1

De inname van ijzer
uiit voedingsmiddelen en supplementen
is in Nederland gemiddeld

11,6 mg/dag

Conclusie 2

De inname van ijzer
uit voedingsmiddelen
is in Nederland gemiddeld

9,9 mg/dag

Conclusie 3

icoon man & vrouw


12,4 mg   |  10,9 mg

Conclusie 4


De belangrijkste bronnen
van ijzer zijn:
Brood, granen, rijst en pasta (26%)
Vlees en vleesvervangers (14%)

Inname naar geslacht

Consumptie naar geslacht

Skip chart Inname van ijzer naar geslacht and go to datatable

De inname van ijzer is in Nederland gemiddeld 11,6 mg/dag. Zonder supplementen is dit 9,9 mg/dag. De inname is hoger voor jongens/mannen (12,4 mg/dag) dan voor meisjes/vrouwen (10,9 mg/dag).

Inname naar leeftijd

Leeftijd

Skip chart Inname van ijzer naar leeftijd and go to datatable

De gemiddelde inname van ijzer is voor volwassenen hoger (12,4 mg/dag) dan voor kinderen (8,4 mg/dag). Dit is te zien bij de jongens/mannen en bij de meisjes/vrouwen.

Leeftijd en geslacht (4 groepen)

Skip chart Inname van ijzer naar leeftijd en geslacht and go to datatable

De gemiddelde inname van ijzer is voor volwassenen hoger (12,4 mg/dag) dan voor kinderen (8,4 mg/dag). Dit is te zien bij de jongens/mannen en bij de meisjes/vrouwen.

Leeftijd en geslacht (12 groepen)

Skip chart Inname van ijzer naar leeftijd en geslacht and go to datatable

De gemiddelde inname van ijzer is voor volwassenen hoger (12,4 mg/dag) dan voor kinderen (8,4 mg/dag). Dit is te zien bij de jongens/mannen en bij de meisjes/vrouwen.

Inname naar opleiding

Opleiding en leeftijd

Skip chart Inname van ijzer naar opleiding en leeftijd and go to datatable

De gemiddelde inname van ijzer is voor hoogopgeleide mannen hoger (13,7 mg/dag) dan voor laagopgeleide mannen (11,9 mg/dag). Voor vrouwen is er vrijwel geen verschil naar opleidingsniveau. Het varieert tussen 11,0 en 12,0 mg/dag. Ook voor kinderen is de inname van ijzer vrijwel gelijk naar opleidingsniveau van de ouders/verzorgers. Het varieert tussen 8,3 en 9,0 mg/dag.

Opleiding, leeftijd en geslacht

Skip chart Inname van ijzer naar opleiding, leeftijd en geslacht and go to datatable

De gemiddelde inname van ijzer is voor hoogopgeleide mannen hoger (13,7 mg/dag) dan voor laagopgeleide mannen (11,9 mg/dag). Voor vrouwen is er vrijwel geen verschil naar opleidingsniveau. Het varieert tussen 11,0 en 12,0 mg/dag. Ook voor kinderen is de inname van ijzer vrijwel gelijk naar opleidingsniveau van de ouders/verzorgers. Het varieert tussen 8,3 en 9,0 mg/dag.

Bronnen

Bronnen van ijzer

Skip chart Bronnen van ijzer* and go to datatable

De belangrijkste bronnen van ijzer zijn Brood, granen, rijst en pasta (26%) en Vlees en vleesvervangers (14%).

* De bijdrage van een voedingsmiddelengroep aan de totale inname van een voedingsstof is het gemiddelde van de bijdrages per deelnemer. Hierin zijn alleen de personen meegenomen die op de meetdagen iets van deze voedingsmiddelengroep hebben gegeten of gedronken.