In het kort
conclusie 1
Kaas is het meest gegeten broodbeleg
conclusie2
40% van het beleg bij het ontbijt is zoet
conclusie3
Bij de lunch is kaas en vleeswaar populair
conclusie4
Kinderen eten vaker zoet beleg dan volwassenen
Wat doen Nederlanders op hun brood, crackers en/of beschuit? Op deze pagina wordt een overzicht van welke soorten broodbeleg worden gegeten op brood, crackers en beschuit. Er is geen rekening gehouden met de hoeveelheden beleg. Soms worden twee soorten beleg gelijktijdig gebruikt, zoals een boterham met kaas en tomaat of een cracker met pindakaas en hagelslag. De grafieken tonen hoe vaak een bepaalde belegsoort gebruikt wordt ten opzichte van het totaal aantal belegsoorten.
Consumptie
Sla de grafiek Beleg op brood tijdens ontbijt en lunch over en ga naar de datatabelOntbijt
De soorten broodbeleg die bij het ontbijt het meest worden gegeten zijn achtereenvolgens kaas, chocoladebeleg, vleeswaren en jam/honing/appelstroop. Bij kinderen t/m 18 jaar is chocoladebeleg (ca. 34%) het meest gegeten broodbeleg gevolgd door vleeswaren (20%) en kaas (16%). Bij volwassenen wordt kaas het meest gegeten als broodbeleg, vooral door de vrouwen (32%, mannen 27%). Bij de mannen wordt kaas gevolgd door vleeswaren (23%), terwijl bij vrouwen jam/honing/stroop (18%) op de tweede plaats komt.
Lunch
Tijdens de lunch worden voornamelijk vleeswaren en kaas gegeten, dit geldt voor alle leeftijdgeslachtsgroepen. Bij de vrouwen wordt kaas (33%) het vaakst gegeten, terwijl dat bij de andere groepen vleeswaren is (31%-34%). Groente komt op de derde plaats bij de volwassenen (10-12%), bij kinderen is dat chocoladebeleg (16-20%).